«MEDUSA 15 – 2026»: Συνεχίζονται οι πρόβες πολέμου καθώς πυκνώνει η πολεμική εμπλοκή

Στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, του Μυρτώου Πελάγους και στη θαλάσσια ζώνη νότια της Καρπάθου διεξάγεται από τις 10 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2026 η διεθνής διακλαδική άσκηση, πρόβα πολέμου, «MEDUSA 15 – 2026», καθώς πυκνώνει η πολεμική εμπλοκή.

Στην άσκηση συμμετέχουν Ένοπλες Δυνάμεις από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ στρατιωτικά μέσα διαθέτουν επίσης η Γαλλία και η Ιταλία. Ως παρατηρητές συμμετέχουν η Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Μοζαμβίκη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η φετινή «MEDUSA» χαρακτηρίζεται από αυξημένη διακλαδικότητα, καθώς συνδυάζει ναυτικές, αεροπορικές, αμφίβιες και χερσαίες δραστηριότητες. Στόχος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται φέτος, για πρώτη φορά, στη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV), συμπεριλαμβανομένων των FPV drones, αλλά και στην αντιμετώπιση σύγχρονων μη επανδρωμένων απειλών.

Τα σενάρια περιλαμβάνουν την εκδήλωση πολλαπλών ταυτόχρονων επιθέσεων από «σμήνη» drones, καθώς και την ενεργοποίηση δυνατοτήτων Counter-UAS για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την εξουδετέρωσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιείται και το ελληνικό σύστημα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων συστημάτων «Κένταυρος», το οποίο εντάσσεται στα σενάρια προστασίας δυνάμεων και κρίσιμων υποδομών.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης πραγματοποιούνται αεροπορικές και αεροναυτικές επιχειρήσεις, ναυτικές και ανθυποβρυχιακές αποστολές, αποβατικές και αεραποβατικές ενέργειες, καθώς και επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων.

Στα σενάρια περιλαμβάνεται επίσης η προστασία κρίσιμων θαλάσσιων και ενεργειακών υποδομών, με συντονισμό ναυτικών, αεροπορικών, χερσαίων, αμφίβιων και ειδικών δυνάμεων.

Για την υλοποίησή τους συμμετέχουν:

  • φρεγάτες, πυραυλάκατοι και κορβέτες,
  • ελικοπτεροφόρο, υποβρύχια και αποβατικά σκάφη,
  • μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα,
  • μη επανδρωμένα αεροσκάφη,
  • αμφίβια τμήματα και δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η «MEDUSA 15 – 2026» συνδυάζει επιχειρησιακές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας με εκπαίδευση στην αντιμετώπιση νέων μορφών απειλών και στην αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων, ενημερώνει το ΓΕΕΘΑ.

Η «MEDUSA» ξεκίνησε το 2015 ως διμερής αεροναυτική άσκηση της Ελλάδας και της Αιγύπτου, με την πρώτη διεξαγωγή της να πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Έκτοτε διεξάγεται σε τακτική βάση, με εναλλαγή της χώρας φιλοξενίας και σταδιακή διεύρυνση της συμμετοχής. Το 2025 πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, ενώ η προηγούμενη διεξαγωγή της επί ελληνικού εδάφους ήταν το 2024.

Δείτε ακόμα...