Από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026 διεξήχθη η μεγάλης κλίμακας Τακτική ’Ασκηση ’Ανευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 26», σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Την άσκηση ιέταξε «εκτάκτως» το ΓΕΕΘΑ, με σκοπό όπως γράφτηκε την ετοιμότητα, την ταχύτητα ανάπτυξης και τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης των Ενόπλων Δυνάμεων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα «όπου και όταν απαιτηθεί».
Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «η άσκηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων του πολιτικού τομέα, που ως σκοπό είχε την εξέταση και δοκιμή του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων (ΣΧΚ)».
Επίσης, «παράλληλα με την ΤΑΑΣ «Αλέξανδρος 26» ενεργοποιήθηκε και η Δύναμη Ταχείας Αντιδράσεως “ΔΕΛΤΑ”, στο πλαίσιο ελέγχου χρονικών ετοιμοτήτων Μονάδων των Γενικών Επιτελείων (ΓΕ) και της ΔΕΠ, τόσο σε ασκησιακό επίπεδο (ΤΑΑΣ) όσο και σε πραγματική βάση (Τακτική ’Ασκηση Μετά Στρατευμάτων)».
Λέγεται ότι τα σενάρια ήταν πολλαπλά και οι μονάδες ενεργοποιήθηκαν σε χρόνους ανάπτυξης έως και πέντε λεπτά, ενώ δοκιμάστηκαν μονάδες του Στόλου και τμήματα των Ειδικών Επιχειρήσεων ανά την επικράτεια, που εκτέλεσαν και νυχτερινά σενάρια ανακατάληψης νησίδων και βραχονησίδων, σε άλλο ένα δείγμα κλιμάκωσης των ανταγωνισμών, όπου δεν αποκλείεται ακόμα και θερμό επεισόδιο με τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις.
«Η άσκηση δεν έχει κάποια άλλη φύση πέρα από εκείνη της κατά διαστήματα δοκιμής των αντανακλαστικών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς διανύουμε περίεργους καιρούς», έγραφε χαρακτηριστικά εκ μέρους του αστικού Τύπου η «Καθημερινή».
Σε αυτό το φόντο, οι χερσαίες δυνάμεις στον Εβρο και στα νησιά τέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ περίπου 70 μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας ενεργοποιήθηκαν για την υποστήριξη των επιχειρησιακών απαιτήσεων της άσκησης. Λέγεται ακόμα ότι οι δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν ημέρα και νύχτα και σε πλήρως διακλαδικό πλαίσιο.
Και η άσκηση «Αντίοχος»
Θυμίζουμε ότι καθώς σε τέτοιες μεγάλες ασκήσεις πάντα δοκιμάζεται και ο λεγόμενος πολιτικός τομέας, από το 2021 κατέληξαν στο «φορμάτ», παράλληλα με την όποια άσκηση τύπου «Παρμενίωνα» ή «Αλέξανδρου», στο πολιτικό σκέλος του αστικού κράτους να «τρέχει» η άσκηση «Αντίοχος». Αφορά την προεδρία της κυβέρνησης, τη Βουλή, τα υπουργεία και το σύνολο των Περιφερειών, των Περιφερειακών Ενοτήτων και των δήμων της χώρας. Δοκιμάζει την ετοιμότητά τους σε θέματα όπως: Ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Αμυνας. Ροή πληροφοριών και λειτουργία των πολιτικών δομών υπό συνθήκες αεροπορικής επίθεσης ή άλλων ειδικών απειλών (χημική, βιολογική, ραδιολογική, πυρηνική απειλή). Σχέδια για την πρόσκληση πολιτικού προσωπικού κρίσιμων ειδικοτήτων (π.χ. γιατροί, τεχνικοί) και την επίταξη μέσων (οχημάτων, υποδομών). Διαχείριση καταφυγίων, προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, ύδρευση) κ.λπ.
Την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αττικής στη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής σε αυτήν την άσκηση εξέφρασε ο Γιάννης Πρωτούλης, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το θέμα την Πέμπτη 1/10/2026.







