Για ακόμα ένα 24ωρό δοκιμάζεται η Κρήτη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι έντονες βροχοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες. Σχεδόν σε όλο το νησί έχουν σημειωθεί πλημμυρικά φαινόμενα, εκκενώσεις, διασώσεις ανθρώπων, κατολισθήσεις, ενώ δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρο και ποτάμια έχουν ξεχειλίσει.
Η χθεσινή νύχτα ήταν πολύ δύσκολη στην Ιεράπετρα.
Στα Φέρμα, τουλάχιστον 20 άνθρωποι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, απεγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα οχήματά τους, λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων και των μεγάλων ποσοτήτων φερτών υλικών που παρέσυρε ορμητικός χείμαρρος. Ανάμεσα στα οχήματα βρισκόταν και βαν που μετέφερε τουρίστες.
Παράλληλα, η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, καθώς ο μεγάλος όγκος βροχής προκάλεσε πλημμύρες σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους.
Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται και στην κυκλοφορία των οχημάτων. Από την Ιεράπετρα προς τον Μακρύ Γιαλό, η κυκλοφορία είναι εφικτή μέχρι τα Φέρμα, ενώ από την κατεύθυνση Μακρύ Γιαλό προς Ιεράπετρα, τα οχήματα μπορούν να κινηθούν μόνο μέχρι τον Κουτσουρά.
Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται επίσης στις περιοχές Κουτσουράς, Αγία Φωτιά, Αχλιά και Μακρύς Γιαλός, όπου οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα και δυσκολίες στις μετακινήσεις. Οι περιοχές αυτές έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία χρόνια από φωτιές και δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα. Προβλήματα από την κακοκαιρία καταγράφηκαν και στην περιοχή των Φλαμουριανών, στον Δήμο Αγίου Νικολάου.
Αντίστοιχα και στον νομό Ηρακλείου υπήρξαν έντονα προβλήματα με κατολισθήσεις και φερτά υλικά να γεμίζουν ένα κομμάτι του επαρχιακού δικτύου και των αγροτικών δρόμων. Στο Χουδέτσι, το Παρθένι και τον Πύργο έχουν σημειωθεί καταπτώσεις βράχων, ενώ στο Βαθύπετρο καταγράφονται λασπορροές, δημιουργώντας προβλήματα στις μετακινήσεις. Στον Προφήτη Ηλία έχει καταστραφεί μέρος του οδικού δικτύου του χωριού.
Στον νομό Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στον Δήμο Μυλοποτάμου, οι κάτοικοι της περιοχής δοκιμάζονται ακόμα μια ημέρα από την κακοκαιρία. Ο ποταμός που περνάει μέσα από το χωρίο υπερχείλισε ξανά πριν από λίγο. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι τραγική.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μυλοποτάμου ο ποταμός στα Ζωνιανά έχει υπερχειλίσει και εκκενώνονται σπίτια που βρίσκονται κοντά στην κοίτη του, ενώ έχει δώσει εντολή να εκκενωθεί και ο οικισμός Δαφνέδες.
Σοβαρά πλημμυρικά προβλήματα καταγράφονται επίσης στον Άγιο Μάμα και στα Λιβάδια.
Στα Χανιά, τεράστιοι όγκοι νερού έχουν μετατρέψει σε χείμαρρο το Φαράγγι της Σαμαριάς εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων στα ορεινά των Χανίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το ύψος βροχής στο Ξυλόσκαλο Χανίων στη βόρεια είσοδο του φαραγγιού, έφτασε τα 318 mm.
Οι οκτώ εργαζόμενοι -ανάμεσά τους δύο δασοφύλακες – παραμένουν μέσα στον οικισμό στη Σαμαριά, από την Τετάρτη και δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, ωστόσο παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς για την ώρα είναι αδύνατη η μετακίνησή τους.



