Ο ΣΥΣΜΟΣ στο πλευρό των φοιτητών – Κανένας νέος να μη στερηθεί τις σπουδές του!

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκε, χθες, Τρίτη ο Σύνδεσμος Στρατιωτικών & Μελών Οικογενειών Στρατιωτικών (ΣΥΣΜΟΣ) στο Σύνταγμα.

Χθες, οι φοιτητές βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, όπου έστησαν τις σκηνές τους και πραγματοποίησαν σύντομους χαιρετισμούς. Στη συνέχεια, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου συνάντησαν για άλλη μια φορά κλειστές τις πόρτες του για τις ανάγκες τους, για αυτό και τοιχοκόλλησαν τα αιτήματά τους στην είσοδο του υπουργείου.

Αργότερα, κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή, όπου παρά την προσπάθεια της Αστυνομίας, με μεγάλη αποφασιστικότητα κατάφεραν να ανοίξουν πανό με σύνθημα με το οποίο διαδηλώνουν οι συμφοιτητές τους στη Γαλλία.

Νίνα Νηφάκου, πρόεδρος της σχολής Διοικητικών και Οικονομικών Σπουδών & Κοινωνικών Επιστημών:

“Η ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε και «με το καλημέρα» όλοι ανησυχούμε για το αν θα μας φτάσουν τα λεφτά για το μήνα, αν θα τα βγάζει πέρα η οικογένειας μας. Ρεύμα, πετρέλαιο και βενζίνη πανάκριβα, το super market απλησίαστο, οι μισθοί δε φτάνουν. Φοιτητική στέγη ανύπαρκτη και τα ενοίκια «στον θεό», με επιτυχόντες να μη γράφονται στις σχολές, χιλιάδες φοιτητές να σκέφτονται να τα παρατήσουν ή να πηγαίνουν μόνο για την εξεταστική.  

Στη σχολή αντί για μέτρα στήριξης βλέπουμε πανάκριβα κυλικεία, Επι πληρωμή συγγράματα, αναλώσιμα πληρωμή, την απλήρωτες και ανασφάλιστες πρακτικές  , συν τη μετακίνηση και όλα τα υπόλοιπα έξοδα. Ούτε λεφτά για μία έξοδο δε μένουν, πόσο μάλλον για κάτι παραπάνω. Ο χειμώνας έρχεται και τα ΑΕΙ δεν έχουν λεφτά ούτε για θέρμανση! Την εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης θέλουν να γυρίσουμε πίσω στην Εποχή των Παγετώνων!

Η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του συστήματος θεωρούν τις ανάγκες μας «κόστος» και λένε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά». Όμως λεφτά ξαφνικά υπάρχουν και με το παραπάνω για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, για να συντηρούνται οι φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές και τραπεζίτες! 12 δις € ήταν το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού πέρσι! Την ίδια στιγμή, οι ενεργειακοί όμιλοι, οι ιδιοκτήτες super market, διυλιστηρίων, τραπεζών σπάνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας μετά το άλλο.

Είναι φανερό ότι για να ζήσουμε και να σπουδάσουμε εμείς, για να μειωθούν οι τιμές πρέπει να χάσουν από τα κέρδη τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι! To κράτος αντί να δίνει λεφτά για τις πολεμικές δαπάνες, να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες. Δε θα θυσιάσουμε τις ανάγκες μας, τα όνειρα μας, για τους πολέμους και τα κέρδη τους!

Τώρα πρέπει να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι δεν πάει άλλο! Δεν θα ανεχτούμε να υποβαθμίζουν κι άλλο τα πτυχία μας, ιδρύοντας ιδιωτικά πανεπιστήμια, να διαλύουν τη φοιτητική μέριμνα μειώνοντας κι άλλο τη χρηματοδότηση, να μην έχουμε καθηγητές και υποδομές”.

Το Δελτίο Τύπου του ΣΥΣΜΟΣ:

“Ο Σύνδεσμος Στρατιωτικών & Μελών Οικογενειών Στρατιωτικών (ΣΥΣΜΟΣ) έδωσε το «παρών» την Τρίτη 13 Οκτώβρη 2026 στην πλατεία Συντάγματος, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στον αγώνα των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας για άμεσα μέτρα στήριξης των φοιτητών.

Στην κινητοποίηση βρέθηκαν μαζί με τους φοιτητές εν ενεργεία στρατιωτικοί, απόστρατοι και μέλη των οικογενειών τους, πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά το δυσβάσταχτο κόστος των σπουδών των παιδιών τους.

Η ακρίβεια, τα πανάκριβα ενοίκια, το κόστος της μετακίνησης, της σίτισης και των εκπαιδευτικών αναγκών πιέζουν ασφυκτικά τις λαϊκές οικογένειες. Για πολλές από αυτές, η συνέχιση των σπουδών των παιδιών τους μετατρέπεται σε διαρκή αγώνα επιβίωσης, συνθήκη που επιβεβαίωσε στην αντιπροσωπεία του ΣΥ.Σ.Μ.Ο.Σ. η Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΔΟΚΕ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).

Ως ΣΥ.Σ.Μ.Ο.Σ., στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση, ουσιαστική φοιτητική μέριμνα και δημόσια, δωρεάν Παιδεία. Οι ανάγκες των νέων για μόρφωση και αξιοπρεπή ζωή δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως κόστος”.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...