Μια αναμόχλευση των διαπραγματεύσεων γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, ενώ στις βασικές τους επιδιώξεις τα στρατόπεδα παραμένουν αμετακίνητα, σύμφωνα με όσα λέγονται δημόσια. Σε κάθε περίπτωση, η σύγκρουση στην Ουκρανία αφορά συνολικά τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα.
Η διάσταση συμφερόντων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρωπαίους του ΝΑΤΟ μεγαλώνει, οι αντιθέσεις βαθαίνουν και οι Ευρωπαίοι εμπλέκονται περισσότερο στα παζάρια ΗΠΑ – Ρωσίας – Ουκρανίας, έχοντας αναδειχθεί στους μεγαλύτερους χορηγούς στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Μια νέα τριμερής συνάντηση ΗΠΑ – Ρωσίας – Ουκρανίας αναμένεται μέσα στον Νοέμβρη, πιθανώς στο Αμπου Ντάμπι. Για τη Μόσχα οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση ενός «συστήματος ασφαλείας» για τη Ρωσία και την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, ενώ το Κίεβο ζητά άμεσα κατάπαυση πυρός που θα παγώσει τον πόλεμο κατά μήκος της σημερινής γραμμής του μετώπου. Η Ρωσία όχι μόνο απορρίπτει την ιδέα μιας εκεχειρίας χωρίς συμφωνία, αλλά επιπλέον ζητά να της παραδοθεί ολόκληρο το Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ).
Την Τετάρτη ο Στιβ Γουίτκοφ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, συναντήθηκε στην Αγία Πετρούπολη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Μία μέρα νωρίτερα ο Γουίτκοφ είχε συναντήσει στο Οσλο τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι, τους ηγέτες της Νορβηγίας και της Φινλανδίας και Ευρωπαίους συμβούλους εθνικής ασφάλειας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία και προτάσεις για εκεχειρία στον ενεργειακό τομέα. Ωστόσο ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου, χαρακτήρισε τις ιδέες που παρουσιάστηκαν «όχι ιδιαίτερα χρήσιμες».
Οι αμερικανικές εταιρείες στη Ρωσία έχουν καλύτερη μεταχείριση
Το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχει γίνει αντικειμενικά πιο κυνικό. Αυτό που μετράει είναι οι μπίζνες… Ετσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρουσιάζεται από τη ρωσική ηγεσία ως «περιστέρι της ειρήνης» που «κάνει πολλά για να προωθήσει μια ειρηνική διευθέτηση». Αντίθετα «οι ευρωπαϊκές χώρες δεν κάνουν τίποτα για μια ειρηνική διευθέτηση και κάνουν πολλά για να προκαλέσουν περαιτέρω εχθροπραξίες», όπως σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ. Επίσης χαρακτήρισε «μάλλον θετική εξέλιξη» το γεγονός ότι μια σειρά ευρωπαϊκά κράτη «προσπαθούν να κατανοήσουν» τι συμβαίνει στην Ουκρανία.
Εξάλλου, το Κρεμλίνο τόνισε ότι οι αμερικανικές εταιρείες που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία έχουν καλύτερη μεταχείριση σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, χάρη στις προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ «να επιτευχθεί ειρήνη» στην Ουκρανία.
Οι …«ανθρωπιστές» Τραμπ και Πούτιν
Η Ουάσιγκτον, «σύμμαχος» του Κιέβου, προκειμένου σε αυτήν τη φάση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσής της με τη Μόσχα να προωθήσει ευρύτερα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, παρατηρείται ότι δεν διστάζει να ασκήσει πιέσεις, επιβραδύνοντας παραδόσεις όπλων και το δορυφορικό σύστημα Starlink, να διακόψει την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της οποίας προειδοποιούνται οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις για ρωσικά χτυπήματα με πυραύλους κ.λπ.
Ο Τραμπ, μόλις πέτυχε συμφωνία με τον Πούτιν για την προμήθεια ρωσικού ντίζελ, στη συνέχεια πάγωσε την εφαρμογή κυρώσεων και δασμών που στόχευαν τη Ρωσία και χώρες που συναλλάσσονται μαζί της, υποστηρίζοντας ότι η περαιτέρω οικονομική πίεση στη Ρωσία ενδέχεται να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Ομως η κολακεία του Γουίτκοφ προς τον Πούτιν την Τετάρτη στην Αγία Πετρούπολη έδειξε όλο το «μεγαλείο» των ιμπεριαλιστικών «συμμαχιών» και τι σημαίνει για μια χώρα – όπως π.χ. η Ελλάδα – να έχει τέτοιους «συμμάχους».
«Μιλάτε τόσο πολύ για τον Πρόεδρό μου, τον Πρόεδρο Τραμπ, ότι είναι ανθρωπιστής», είπε ο Γουίτκοφ απευθυνόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο. «Είστε και εσείς ανθρωπιστής, κύριε, και το χαιρετίζω αυτό. Σας επαινώ».
Από την πλευρά του ο Τραμπ δήλωσε ότι η Ρωσία «ήταν καλή με την Ουκρανία»…
Οι συζητήσεις για τριμερή συνάντηση Τραμπ – Σι – Πούτιν
Σε ένα τέτοιο φόντο, προσπάθειας προσωρινών συμβιβασμών πρέπει να ιδωθεί και το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης των ηγετών της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες.
Ο Ρώσος Πρόεδρος φέρεται να έχει προτείνει μια συνάντηση με τον Τραμπ και τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», που θα μπορούσε να γίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC), 18 και 19 Νοέμβρη στο Σεντζέν της Κίνας.
Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών τον οποίο επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, ο Πούτιν πέραν των διαπραγματεύσεων για τον «τερματισμό του πολέμου» στην Ουκρανία έχει ευρύτερες φιλοδοξίες, για μια συνεννόηση των «μεγάλων δυνάμεων» για τις παγκόσμιες «ισορροπίες» και τις «σφαίρες επιρροής» μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων, που πραγματικά σφάζονται για αγορές, πρώτες ύλες, δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας.
Από την πλευρά του ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συνάντηση αυτή «θα μπορούσε να επικεντρωθεί στο θέμα της αποπυρηνικοποίησης».
Οι Ευρωπαίοι και η Ουκρανία αντέδρασαν στην ιδέα μιας τριμερούς μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, της Κίνας και των ΗΠΑ.
Την ώρα που οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ουκρανία για τις επιθέσεις της σε ρωσικά διυλιστήρια, η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε πως η στάση της Μόσχας στην ανακοινωθείσα εκεχειρία στον ενεργειακό τομέα δεν έδειξε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ή να κινηθεί προς την αποκλιμάκωση.
Υπογράμμισε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές πως η Ευρώπη θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε οποιαδήποτε μελλοντική διευθέτηση και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο μιας ενεργειακής επανασύνδεσης της Ευρώπης με τη Μόσχα, την οποία φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ.
Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 24-25/10



