Αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Αλιβερίου – Κύμης

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλιβερίου – Κύμης που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιούνη 2020, η «Λαϊκή Συσπείρωση», έφερε ως θέμα την πρόταση με τίτλο: «Βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την Αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Κλιμακίων Κύμης και Αλιβερίου».

Με δεδομένο ότι ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου είναι ένας μεγάλος Δήμος της Εύβοιας, τα προβλήματα πυρασφάλειας είναι ιδιαίτερα οξυμένα τόσο στην πρόληψη, που έχει περάσει από το 1998 στους Δήμους, όσο και στην κτιριακή υποδομή των εγκαταστάσεων των Πυροσβεστικών Κλιμακίων του Δήμου.

Στην Εύβοια κάθε χρόνος που περνάει η κατάσταση, γίνετε ολοένα και ποιο τραγική. Ο απολογισμός των καμένων δασικών εκτάσεων, με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου καθώς και των τροχαίων ατυχημάτων, είναι ολοένα και μεγαλύτερος.

Οι μειώσεις των κονδυλίων έχουν ξεκινήσει από το 1998 ακόμα, χρονιά κατά την οποία η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Δασοπυρόσβεσης, που ήταν αποκλειστική ευθύνη του Δασαρχείου, πέρασε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και βαπτίστηκε αναδιοργάνωση. Το αποτέλεσμα να διαχωριστεί η πρόληψη από την καταστολή, με την πρόληψη να είναι πλέον ευθύνη των Δήμων, όπως ο καθαρισμός των αγροτικών δασικών δρόμων και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Αυτή η πολιτική επιλογή από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ, της ανάθεσης από το 1998 αρμοδιοτήτων στους δήμους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έγινε στα πλαίσια της προεργασίας για την πλήρη ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αυτούς, όπως προβλέπεται και από τον Νόμο 4029/2011, με ότι συνεπάγεται αυτό για την πυρασφάλεια των αστικών και όχι μόνο περιοχών της χώρας. Γεγονός για το οποίο από το 1998 έχουμε εκφράσει την κάθετη αντίθεση μας. Για μια εικοσαετία έχουν αποδειχτεί στην πράξη οι μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων, για την συνολικότερη υποβάθμιση των υποδομών των Πυροσβεστικών Κλιμακίων σε όλη τη χώρα, λόγω της συρρίκνωσης των δαπανών για το Πυροσβεστικό Σώμα.

Σαν αποτέλεσμα της υποβάθμισης σε όλους τους τομείς έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο και η συγχώνευση που μεθοδεύεται προσεκτικά, μετά την ψήφιση του Ν. 4249/2014 σχετικά με την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος που προτείνει το κλείσιμο Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων με υπουργικές αποφάσεις.

Έχουν μόλις δύο χρόνια περάσει από την τελευταία προσπάθεια που έγινε το 2018 για αυτόν τον σκοπό στα Κλιμάκια Κύμης και Αλιβερίου. Η νομοθεσία υπάρχει είναι λοιπόν κυβερνητική επιλογή εάν το όμορο Π.Κ. Κύμης οδηγηθεί σε μελλοντικό κλείσιμο εάν προτιμηθεί μόνο η αναβάθμιση του ΠΚ Αλιβερίου και το αντίστροφο.

Έχουν περάσει ήδη τρεις μήνες περίπου της αντιπυρικής περιόδου και καθυστερημένα γίνεται η κατανομή του χρηματικού πόσου για τον καθαρισμό τις αγροτικής οδοποιίας.

Ξεκινώντας από τα προβλήματα στα δυο Κλιμάκια του δήμου Κύμης – Αλιβερίου θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες του κτιρίου στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κύμης και να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλιβερίου με σχεδιασμό για κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί στο ακέραιο η διαβίωση, η υγεία και ασφάλεια των υπάλληλων και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Κλιμακίων λόγω και της πανδημίας.

Πυροσβέστες σε πυρκαγιά
Φωτό αρχείου

Για να υπάρξει βελτίωση της πυροπροστασίας αυτό μπορεί να επιτευχθεί, μόνο όταν απαιτηθεί και διεκδικηθεί η αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και η πρόσληψη σε Πυροσβεστική και Δασαρχείο μόνιμου προσωπικού. Εκφρασμένη άποψη μας είναι ότι θα πρέπει να απορριφθεί η επιλογή για την κατάργηση των δύο Πυροσβεστικών Κλιμακίων και την ίδρυση μιας υπηρεσίας, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια στο Δήμο μας.

Επίσης επισημάνθηκε ότι ο εθελοντισμός, οι εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο δήμο θα πρέπει να λειτουργούν επικουρικά και όχι να καλύπτουν τις ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος και του κρατικού μηχανισμού. Αντίθετα, οι κυβερνητικές πολιτικές τον προωθούν γιατί στην ουσία είναι τζάμπα εργασία. Στην ίδια ρότα και οι δωρεές από ιδιώτες μπορεί να ανακουφίζουν τα προβλήματα αλλά δεν δίνουν οριστική λύση.

Η παραχώρηση ακίνητων για την στέγαση των 118 Πυροσβεστικών Κλιμακίων δηλαδή του 37% του συνόλου των πυροσβεστικών δομών της χώρας η μίσθωσή τους, αποτελεί αρμοδιότητα των δημοτικών αρχών και όχι του κεντρικού κράτους. Μπροστά στην ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν δημότες και εργαζόμενοι και ενόψει της εφαρμογής του Ν. 4662/20 που μετακυλήει ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες στην Τοπική Διοίκηση και περιλαμβάνει μεγαλύτερη εμπλοκή των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, σε θέματα οργάνωσης, συντονισμού και κάλυψης αναγκών σε υποδομές, των δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται άμεσα στην Πολιτική Προστασία. Το κράτος απαλλάσσεται και από τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις του και οι πολίτες επιβαρύνονται με νέα αύξηση φόρων και δημοτικών τελών.

Με δεδομένο τον φετινό αντιπυρικό σχεδιασμό και την ίδρυση τον (85) ογδόντα πέντε εποχικών Κλιμακίων σε όλη την Ελλάδα που πιστεύουμε ότι έγινε για καθαρά λόγους εντυπωσιασμού δεν θα εξυπηρετήσει την λειτουργία του ΠΣ γιατί θα επιφέρει την διασπορά δυνάμεων από τα ήδη ελλειμματικά Κλιμάκια και την καταπόνηση του προσωπικού. Δείχνει την τάση που ήδη διαμορφώνεται για την πυρασφάλεια του Δήμου μας αλλά και της χώρας γενικότερα.

Για την Εύβοια θα δημιουργηθούν (8) οκτώ εποχικά κλιμάκια και ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου δεν έχει συμπεριληφθεί σε αυτό το σχεδιασμό. Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε έγκαιρα στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα αυτό, με δεδομένο μάλιστα ότι τα κλιμάκια του Δήμου έρχονται στις πρώτες θέσεις σε συμβάντα.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της πρότασης ήταν να παρθεί ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για την αναβάθμιση των Κλιμακίων και ζήτησε από το προεδρείο η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να κοινοποιηθεί στα Υπουργεία Εσωτερικών & Προστασίας του Πολίτη καθώς και στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κάλεσε όλους τους Δημότες να συστρατευθούν με τις θέσεις της για να συνεχιστεί ο αγώνας, διεκδικώντας τη λύση των προβλημάτων με κεντρική χρηματοδότηση και όχι αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη, ή παίρνοντας δάνειο από τις τράπεζες η μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Η κίνηση αυτή κρίνεται επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε για την πυρασφάλεια του Δήμου.

Κέκης ΚώσταςΠυροσβέστης,
μέλος του διοικητικού συμβουλίου της  Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος
και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου

Δείτε ακόμα...