Η Super League μετά από σχεδόν 2 μήνες ξεκινά. Εξαιτίας των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων του δικεφάλου, ο πρώτος αγώνας, αυτός με την ΑΕΛ θα ανοίξει την αυλαία της σεζόν την Παρασκευή 11/9.
Ο ΠΑΟΚ είναι ανανεωμένος. Μετά την αποτυχημένη περσινή σεζόν, πολλοί παίκτες – βαρίδια έφυγαν. Δημιουργήθηκε χώρος για νέους ποδοσφαιριστές. Επίσης οι Θεσσαλονικείς ενισχύθηκαν στους πιο σημαντικούς τομείς που είχαν πρόβλημα.
Η ομάδα ενισχύθηκε με γρήγορους μέσους. Ουσιαστικά έτσι διόρθωσε το μεγαλύτερό της πρόβλημα. Στο ματς με τη Μπεσίκτας έδειξε πως ξέρει να συνδυάζεται σωστά και να εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους και τα λάθη του αντιπάλου. Στον προηγούμενο επίσημο αγώνα των ασπρόμαυρων, ο Τζόλης και ο Σβαμπ ξεχώρισαν. Αυτοί οι δύο ποδοσφαιριστές πρακτικά μεταμόρφωσαν το αργό και βαρύ κέντρο του ΠΑΟΚ.
Ο Δικέφαλος του Βορρά θα αναγκαστεί να παίξει χωρίς τον Λημνιό. Αυτό θα αλλάξει τη λειτουργία της επιθετικής γραμμής. Ο Έλληνας εξτρέμ τα τελευταία χρόνια ήταν βασικός και στους τραυματισμούς του, παρόμοιοι παίκτες τον αναπλήρωναν. Δεν είναι η μεγάλη ήττα που δεν μπορεί να αναπληρώσει ο ΠΑΟΚ, το ότι δεν θα παίξει ο Λημνιός, απλά η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε συνηθίσει στην παρουσία του. Κατά πάσα πιθανότητα, θα παρουσιαστεί ακόμα καλύτερη στα άκρα.
Η αλήθεια είναι όμως πως ούτε ο Πέλκας ούτε ο Γιαννούλης είναι ποιοτικοί εξτρέμ για μια ομάδα που κυνηγά πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Είναι παίκτες κατάλληλοι για παιχνίδια όπως αυτό με την ΑΕΛ, αλλά για κάτι παραπάνω δεν είναι. Η διοίκηση θα πρέπει να σκεφτεί να ενισχύσει την ομάδα σε αυτόν τον τομέα.
Ήδη η μεταγραφή του Ζίβκοβιτς δείχνει τις διαθέσεις της. Ο Πορτογάλος εξτρέμ έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει κατά πολύ την απόδοση του Δικέφαλου στην επίθεση. Πέρυσι έκανε τη χειρότερη σεζόν της καριέρας του στην Benfica, όμως φέτος μπορεί να επανέλθει στις καλές εμφανίσεις.
Καλό είναι πως οι πιο σημαντικοί παίκτες της προηγούμενης σεζόν, που δεν δημιούργησαν προβλήματα και εντάσσονται στα πλάνα του Φερέιρα βρίσκονται ακόμη στην ομάδα. Η διαθέσεις για ενίσχυση δείχνουν πως η διοίκηση σοβάρεψε και δεν θέλει να επαναλάβει τα λάθη άλλων ετών. Το θέμα είναι κάποιες μεταγραφές να πραγματοποιηθούν γρήγορα, γιατί αν περάσει τη Benfica στο Champions League θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το δύσκολο έργο της επόμενης φάσης.
Πέρα από αυτά η φημολογούμενη μεταγραφή Γιάνκο θα βοηθήσει και την άμυνα στην οποία «πονούσε» πέρυσι ο ΠΑΟΚ. Ίσως και η προσθήκη ενός ακόμη τερματοφύλακα να δώσει λύσεις, γιατί σε περίπτωση τραυματισμού του Živko Živković, ο Πασχαλάκης δεν θα είναι σίγουρη λύση. Ίσως ο ανταγωνισμός ακόμη και για τη δεύτερη θέση να κάνει καλό στον Έλληνα γκολκίπερ.
Ο ΠΑΟΚ καλείται φέτος να αποδείξει πως μπορεί να ξανακατακτήσει το πρωτάθλημα. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Πορτογάλο προπονητή, είναι να κρατήσει μέχρι το τέλος της σεζόν τη φυσική κατάσταση της ομάδας έτσι και να μην είναι οι τωρινές αποδόσεις η δουλειά της προετοιμασίας και σε 3 μήνες να ξεφουσκώσει.
Η ΑΕΛ συνεχίζει με τον Μιχάλη Γρηγορίου για δεύτερη συνεχή σεζόν στον πάγκο. Τέτοια εμπιστοσύνη έχει καιρό να δείξει η διοίκηση της ομάδας του κάμπου σε προπονητή.
Η περσινή σεζόν ήταν σχετικά καλή. Η ομάδα για λίγο έχασε την πρόκριση στα play off, κάτι που θα της έδινε και ευρωπαϊκό εισιτήριο. Στα play out δεν πήγε πολύ καλά, αλλά δεν είχε ούτε να χάσει, ούτε να κερδίσει κάτι. Η βυσσινί ενισχύθηκε σε καίριες θέσεις με παίκτες που μπορεί να αποβούν καθοριστικοί για το φετινό ταξίδι της ομάδας προς τα play off.
Ο Tim Sparv, ένας πολύ καλός Φινλανδός παίκτης με μια μακρά θητεία στην Δανική Midtjylland. Πέρα από αυτήν ο έμπειρος αμυντικός χαφ έχει παίξει σε Γερμανία, Ολλανδία και Σουηδία και έχει πρωταγωνιστήσει σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκε. Ίσως αυτή η μεταγραφή να είναι η καλύτερη στην Ελλάδα φέτος (εκτός Big-4). Μια και η άμυνα της ομάδας δεν ήταν αρκετά καλή, ο ερχομός ενός παίκτη τέτοιου επιπέδου στη θέση του Αμυντικού Χαφ, κάνει τη μεταγραφή πολύ επιτυχημένη.
Στην επίθεση η ΑΕΛ ενισχύθηκε με τον Φιόριν Ντουρμισάι. Μετά τις καλές του αποδόσεις στον Πανιώνιο ο 23χρονος σέντερ φορ πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, χωρίς να καταφέρει να κερδίσει θέση στην ομάδα του Μαρτίνς. Τώρα ως δανεικός στη Λάρισα πρέπει να αλλάξει την όχι και τόσο αποτελεσματική επιθετική γραμμή της ομάδας.
Καλείται όμως η ΑΕΛ να διαχειριστεί την απώλεια βασικών παικτών. Ο Κρίστινσον, ο Κάτσε και ο Ουάρντα δεν είναι πια στην ομάδα. Ο πολύ καλός ισλανδός τερματοφύλακας δεν θα είναι εύκολο να αντικατασταθεί. Πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια έδωσε λύσεις και φέτος μετά από 2 γεμάτες σεζόν, η ΑΕΛ θα πρέπει να βρει τον πιο ικανό αντικαταστάτη. Οι δύο μέσοι ήταν σημαντικοί στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Ο Κάτσε σε πολλά παιχνίδια αποδείχτηκε ικανός να πάρει την ομάδα στην πλάτη του και ένας πιστός εργάτης μέσα στο γήπεδο. Επίσης ο Ουάρντα σε δύσκολα ματς πέτυχε γκολ, πολλές φορές σε συνεργασία με τον Αλβανό αμυντικό χαφ. Θα ήταν ένα ενδιαφέρον δίδυμο στα χαφ το Κάτσε – Σπαρβ.
Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να μη χαλάσει δυνάμεις, ώστε να είναι έτοιμος για το Ευρωπαϊκό ματς της Τρίτης. Η ΑΕΛ θα δείξει πόσο αντέχει απέναντι σε έναν δύσκολο αντίπαλο και η πρώτη αγωνιστική θα είναι το καλύτερο τεστ αξιολόγησης των καινούριων μεταγραφών.
Ευθύμης Κώτσης



