Συζήτηση με τον κ. Γιάννη Ζιώγα για την παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή των Βαλκανίων

Συνεκπαίδευση ελληνικών μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων με την 4η Εκ. Μοίρα Επιχειρήσεων Αεροπορικής Υποστήριξης των ΗΠΑΣυνεκπαίδευση ελληνικών μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων με την 4η Εκ. Μοίρα Επιχειρήσεων Αεροπορικής Υποστήριξης των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Συνεκπαίδευση ελληνικών μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων με την 4η Εκ. Μοίρα Επιχειρήσεων Αεροπορικής Υποστήριξης των ΗΠΑ / Πηγή: Eurokinissi

Το ALT.GR συνάντησε τον Γιάννη Ζιώγα αναπληρωτή καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και μίλησε μαζί του για την παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή των Βαλκανίων.


Κύριε Ζιώγα, πρόσφατα ο Αμερικανός πρεσβευτής Πάιατ, δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία είναι η βασική, ισχυρή πύλη των αμερικανικών εταιριών και επενδυτών στη σημαντική αγορά των 30 εκατομμυρίων πολιτών των δυτικών Βαλκανίων. Τι κρύβεται πίσω από αυτή τη δήλωση για τα συμφέροντα του ελληνικού και των γειτονικών λαών;

Κατά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων της νέας γενικής Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, κυρίας Lee, ο πρέσβης κ. Πάιατ σημείωσε ότι: «η Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο αμερικανικών επενδύσεων πλέον, μέσω του οποίου σημαντικές αμερικανικές εταιρίες ανοίγουν παράθυρο σε μια αγορά 30 εκατομμυρίων πολιτών των δυτικών Βαλκανίων. Είναι μια στρατηγικά σημαντική περίοδος στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη και αναγνωρίζουμε όλες τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε συνεργάτη και σύμμαχό μας τον κ. Τζιτζικώστα, όχι μόνο με την ιδιότητα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με την ιδιότητα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Πιστεύω ότι η κ. Lee έρχεται σε μια περίοδο μοναδικών ευκαιριών στη Θεσσαλονίκη και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα αποδείξει με το έργο της την αξία της».

Παρουσιάζοντας δε τα πεδία όπου οι αμερικανικοί όμιλοι μπορούν να βρουν «ευκαιρίες» μεγάλης κερδοφορίας, με το σχετικό «κονταροχτύπημα» με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, παρουσίασε ως τέτοια την «πράσινη μετάβαση», τον «ψηφιακό μετασχηματισμό», τα δρομολογούμενα για «απαλλαγή» των ελληνικών τραπεζών από «κόκκινα» δάνεια, όπως και τα δίκτυα 5G, καλώντας τους «επενδυτές» να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή για αυτές συγκυρία στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι «Οι σχέσεις μας, ΗΠΑ -Ελλάδας δεν ήταν ποτέ καλύτερες» και παρουσίασε ως κοινό στόχο των δύο πλευρών «να αναπτύξουμε τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις στο επίπεδο που είναι ήδη οι στρατιωτικές»!!!

Επισήμανε το ενδιαφέρον στη διεύρυνση του αποτυπώματος αμερικανικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, που όπως είπε τη βλέπουν ως πύλη για τη Βαλκανική.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ηρακλής», περί πώλησης δανείων που διαχειρίζονται σήμερα ελληνικές τράπεζες, ως φιλέτο όπου αποβλέπουν αμερικανικοί «επενδυτικοί» όμιλοι.

Εστίασε σε τοποθετήσεις στην Ελλάδα άλλων ομίλων, όπως η «Microsoft» ή η «Amazon», με βάση και τα προκλητικά προνόμια που τους έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση. Τόνισε το ενδιαφέρον αμερικανικών ομίλων να τοποθετηθούν στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας για τη γεωστρατηγική της θέση ως διόδου στην αγορά των Βαλκανίων, ενώ υπογράμμισε τα ενεργειακά τους σχέδια, μέσα από Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και τους αγωγούς που έχουν δρομολογηθεί, για μείωση της διείσδυσης ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μίλησε και για την «πράσινη ατζέντα» της ελληνικής κυβέρνησης, στέλνοντας μήνυμα ότι «οι ΗΠΑ θέλουν να είναι κομμάτι αυτής της ιστορίας», κάνοντας λόγο για ενίσχυση «δίχως προηγούμενο» της ενεργειακής σχέσης των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια.

Επιβεβαιώνοντας πως τα επιχειρηματικά συμφέροντα πάνε χέρι χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, κατέληξε χαιρετίζοντας το γεγονός ότι «η Ελλάδα προσφέρει λύσεις στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια».

Έγινε αναφορά στους τομείς των Νέων Τεχνολογιών, του Φαρμάκου, των τραπεζικών και άλλων υπηρεσιών, με ξεχωριστή αναφορά στις αμερικανικές επενδύσεις της «Cisco» (δημιούργησε κέντρο στη Θεσσαλονίκη για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό» των Βαλκανίων, ενώ υπογράφτηκε και συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ για την «καινοτομία»), τη φαρμακοβιομηχανία «Pfizer», την ώρα που στο Φάρμακο «πέφτουν κορμιά», όπως και την «Deloitte», ένα ακόμα από τα «funds» που μεταξύ άλλων έχουν μαζευτεί σαν τα κοράκια πάνω από τα «κόκκινα» δάνεια των λαϊκών οικογενειών. Εταιρίες που ήδη απέκτησαν παρουσία στην πόλη.

Εστίασε στις νέες τεχνολογίες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «στέλνει όλα τα σωστά σήματα» για να δείξει ότι επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, άλλο ένα πεδίο όπου αμερικανικά κεφάλαια βλέπουν μεγάλες «ευκαιρίες» κερδοφορίας, αλλά και πεδίο σύγκρουσης με τα κινεζικά μονοπώλια.

Αναφέρθηκε ακόμα στην αμερικανόπνευστη «πρωτοβουλία των 3 θαλασσών» (σχήμα που ενώνει χώρες της ΕΕ στο τρίγωνο Αδριατική – Μαύρη Θάλασσα – Βαλτική), χαρακτηρίζοντάς την άλλη μια ευκαιρία να δείξει η Ελλάδα τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή – βασικά να εμποδίσει τη διείσδυση άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε Ενέργεια, εμπόριο, υποδομές.

Σε άλλες του δηλώσεις τόνισε ότι  οι δύο πλευρές δουλεύουν μαζί για να προωθήσουν ακόμα παραπέρα την ήδη ισχυρή διμερή σχέση, η οποία – όπως διαβεβαίωσε – στην Ουάσιγκτον «απολαμβάνει διακομματική υποστήριξη», ενώ υπογράμμισε ότι το επιτελείο Μπάιντεν απαρτίζεται από ευρωατλαντιστές, που πιστεύουν στον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Δεν είναι τυχαία και η παρέμβαση του, που ερωτηθείς προ ημερών σχετικά με την κυβερνητική εναλλαγή στις ΗΠΑ τόνισε πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, είναι «έντονα ευθυγραμμισμένοι στην αρχή πως, ανεξάρτητα από οτιδήποτε, πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία αγκυροβολημένη στη Δύση. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να προσεγγίσουμε την τουρκική κυβέρνηση και την τουρκική κοινωνία για να χτίσουμε ευκαιρίες συνεργασίας και να εργαστούμε από κοινού ως εταίροι του ΝΑΤΟ».

Και «ο νοών νοείτω», λέμε εμείς. 

Από αυτήν την πολιτική είναι προφανές, ότι  θα αναβαθμιστεί η θέση, τα κέρδη και τα πεδία επενδύσεων της αστικής τάξης της χώρας μας, ενώ αντίθετα για το λαό σημαίνει «Αναβάθμιση» των κινδύνων, αφού η πόλη και η Μακεδονία μετατρέπονται σε περιοχή αμερικανικών συμφερόντων.

Ποιοι ήταν οι λόγοι και που αποβλέπει η συνεργασία που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2020, μεταξύ της Cisco με το Δήμο Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων;

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε τόσο στην πολύπλευρη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί σε μια σειρά από τομείς όσο και στις αμερικανικές επενδύσεις από εταιρείες όπως η Pfizer και η Cisco, οι οποίες «βγάζουν ρίζες εδώ και χρησιμοποιούν τη Θεσσαλονίκη ως «παράθυρο» για την πρόσβαση σε μια αγορά 30 εκατομμυρίων στα Δυτικά Βαλκάνια».

Τη διαβεβαίωση ότι η Θεσσαλονίκη δεν επιλέχθηκε τυχαία για τη δημιουργία του Κέντρου, έδωσε από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Τσιμπούκης, γενικός διευθυντής της Cisco για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, επισημαίνοντας ότι η πόλη ξεχωρίζει για τις τεχνολογικές της επιδόσεις. Έκανε λόγο για άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην e-συνταγογράφηση, αλλά και στην τηλεκπαίδευση.

Ειδικά  για την τηλεκπαίδευση, οι μαθητές μας έχουν πικρή εμπειρία για τα άλματα!!

Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2020 από τη Cisco σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, υπό την αιγίδα του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός του είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και η προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού!!

Το κέντρο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που θα αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, σε τομείς όπως, ποιότητας ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), υγείας, αγροτικής ανάπτυξης, τουρισμού, προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτικής προστασίας και πολλούς άλλους, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Επίσης το κέντρο σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες θα αναπτύξει λύσεις σε θέματα που απασχολούν τον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Για αυτό το σκοπό θα φιλοξενεί στο χώρο του νέες startup επιχειρήσεις και θα συνεργαστεί με τοπικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής.

Αυτά ισχυρίζονται οι θιασώτες της «ανάπτυξης.»

Ο κ. Νίκος Λαμπρογεώργος, Senior Account Manager της εταιρείας Cisco, δήλωσε: «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε μικρή ούτε μεγάλη, έχει τεράστιο δυναμικό και κομβική θέση στα Βαλκάνια. Έχει τρία πανεπιστήμια στην πόλη, αλλά και το ΔΠΘ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε κοντινή απόσταση. Έχει το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, καθώς και ένα οικοσύστημα startups.

Ένα παραπέρα δείγμα της άμεσης υποταγής, της εκπαίδευσης και της έρευνας, των ΑΕΙ, στις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων και τις παραπέρα κατάργησης της καταστατικής αρχής του Δημόσιου Κοινωνικού Πανεπιστημίου.

Στα τέλη Σεπτέμβρη η πρεσβεία των ΗΠΑ παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Πομπέο και με τη συμμετοχή Ελλήνων υπουργών, προξένων και άλλων παραγόντων ΗΠΑ, Ελλάδας, και Βόρειας Μακεδονίας, διοργάνωσε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας. Σήμερα τρεις μήνες μετά μπορούμε να μιλήσουμε για το τι συζητήθηκε σε αυτή την κλειστή συνάντηση;

Αν και λίγα έγιναν γνωστά από όσα συζητήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης – Πομπέο πίσω από κλειστές πόρτες, η ατζέντα της επίσκεψης και η «κοινή δήλωση» των δύο ΥΠΕΞ ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Ότι ο λαός θα πρέπει να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, ειδικά μπροστά στις επικίνδυνες αμερικανοΝΑΤΟικές διευθετήσεις που «τρέχουν» στην περιοχή, αλλά και τις διερευνητικές επαφές για τα Ελληνοτουρκικά.

Η επίσκεψη Πομπέο επιταχύνει αυτές τις διευθετήσεις, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής και την υποστήριξη των σχεδιασμών της ευρωατλαντικής συμμαχίας στην περιοχή. Αλλά και για τα επιχειρηματικά σχέδια μονοπωλίων των ΗΠΑ, κυρίως αυτών που έχουν σχέση με την Ενέργεια.

Μια ματιά στα «ενεργά μέτωπα» της ελληνοαμερικανικής «συνεργασίας», που καταγράφει και η «κοινή δήλωση», δείχνει ότι η ατζέντα της επίσκεψης Πομπέο ήταν εφ’ όλης της ύλης και επιβεβαιώνει τους κινδύνους που παραμονεύουν για το λαό από τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ συγκεντρώνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ως στρατιωτικός και επιχειρηματικός κόμβος. Η Αλεξανδρούπολη σχεδιάζεται να παίξει ρόλο στην παραπέρα οικονομική διείσδυση των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ως αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή Κίνας και Ρωσίας.

Όπως αναφέρεται και επίσημα, ένας από τους σκοπούς της επίσκεψης Πομπέο είναι να συζητήσει για το ρόλο της Ελλάδας στην «ενεργειακή διαφοροποίηση» της περιοχής, που σημαίνει απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, με αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών, υποδομών και δρόμων της Ενέργειας.

Ο βασικός ρόλος όμως της Αλεξανδρούπολης είναι η προώθηση ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων προς τα σύνορα με τη Ρωσία και ο έλεγχος των στενών από και προς τη Μαύρη Θάλασσα, όπου έχει τις βάσεις του ο ρωσικός στόλος που επιχειρεί στη Μεσόγειο.

Κατεβαίνοντας νοτιότερα, το αμερικανικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, που η κυβέρνηση παζαρεύει να πουλήσει στην ΟΝΕΧ, ιδιοκτήτρια και των Ναυπηγείων της Σύρου.

Ο σχεδιασμός είναι να αποτελέσουν σταθμό υποστήριξης του 6ου Στόλου που επιχειρεί στην περιοχή, αναβαθμίζοντας το ρόλο της Ελλάδας ως βάσης πολεμικής εφόρμησης, σε συνδυασμό με τις άλλες στρατιωτικές βάσεις και «συμμαχικές» υποδομές σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Φτάνοντας στο νότιο άκρο, το επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη βάση της Σούδας, που επεκτείνεται σε υποδομές και επιχειρησιακές δυνατότητες, με το «βεληνεκές» της να καλύπτει ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Περσικό Κόλπο και τη Βόρεια Αφρική. Γι αυτό άλλωστε προβλέπονται έργα ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, αφού οι Αμερικανοί έχουν έτοιμα σχέδια ανάπτυξης τόσο του αεροπορικού όσο και του ναυτικού σκέλους της. Με υποδομές ώστε να φιλοξενούν περισσότερα και μεγαλύτερα μεταγωγικά αεροσκάφη, να διεκπεραιώνουν μεγαλύτερο όγκο φορτίου, όπως και περισσότερα μεγάλα πλοία που αναπτύσσουν στις γραμμές αντιπαράθεσης σε Ανατολική Μεσόγειο, Περσικό και Μαύρη Θάλασσα.

Επίσης, να αναπτύξουν υποδομές για παραπέρα «φιλοξενία» Αμερικανών πεζοναυτών, οι ασκήσεις των οποίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στον κόλπο της Σούδας και ευρύτερα στο Αιγαίο το πρόσφατο διάστημα.

Μιλώντας γι’ αυτήν ακριβώς την περιοχή, η επίσκεψη Πομπέο είχε στόχο να σπρώξει και τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – Ισραήλ, μετά τη συμφωνία «ειρήνευσης» ανάμεσα στους δύο τελευταίους.

Η προωθημένη αυτή συνεργασία, που εμπεδώνεται ήδη και με την παρουσία στη Σούδα αεροπορικών δυνάμεων των ΗΑΕ, φανερώνει ευρύτερες διεργασίες που αναβαθμίζουν το ρόλο του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή και προμηνύουν νέες αρνητικές εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής, πλήρως ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ.

Τέλος, από την ατζέντα δεν θα μπορούσαν να λείψουν ζητήματα εξοπλισμών, ειδικά μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, η οποία περιπλέκει τους ανταγωνισμούς πάνω από την «πίτα» των 4 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη ΝΑΤΟική πρόβλεψη) που ξοδεύει η Ελλάδα κάθε χρόνο, μεταξύ άλλων και για την αγορά στρατιωτικού υλικού από τις «συμμαχικές» πολεμικές βιομηχανίες, για τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι για την άμυνα της χώρας.

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Πομπέο αποτυπώνονται  στις εξελίξεις τόσο στα Ελληνοτουρκικά όσο και στις συνολικότερες διευθετήσεις στην περιοχή, που έχουν ατόφια την ευρωατλαντική σφραγίδα.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Τα πανηγύρια της κυβέρνησης ότι το γεράκι του πολέμου έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική αστική τάξη πρέπει να κάνουν το λαό να κουμπώνεται και να επαγρυπνεί, δυναμώνοντας την πάλη του ενάντια στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή, στις συμμαχίες του κεφαλαίου, στην ίδια την εξουσία του.

Είστε μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Η πανδημία έχει πλήξει τους στρατευμένους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχουν χορηγηθεί στους στρατευμένους και τα στελέχη, τα απαραίτητα υλικά και μέσα προστασίας για τον κορονοϊό. Επίσης δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού στις στρατιωτικές μονάδες. Τι προτείνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Στρατευμένους σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού; 

Προφανώς και τα στρατόπεδα, όπως τα σχολεία, οι χώροι εργασίας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΓΕΕΘΑ έχουν την απόλυτη ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση, καθώς επιμένουν στην ανεύθυνη και επικίνδυνη γραμμή της «ατομικής ευθύνης». Η άρνησή τους να πάρουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας έθεσε και θέτει συνειδητά σε κίνδυνο την υγεία των στρατιωτών και του μόνιμου προσωπικού.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση των στρατιωτικών νοσοκομείων και η απουσία γιατρών σε κάθε μονάδα δεν εμφανίστηκαν την περίοδο της πανδημίας. Είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που πλήττει τα πολιτικά νοσοκομεία και το ΕΣΥ συνολικά, την ώρα που οι επιχειρηματίες της Υγείας θησαυρίζουν. Οι άθλιες και ακατάλληλες εγκαταστάσεις στα περισσότερα στρατόπεδα της χώρας όπου υπηρετούν οι στρατιώτες και το μόνιμο προσωπικό, χειροτερεύουν την κατάσταση.

Και σαν να μην φτάνουν τα παραπάνω και άλλα πολλά, η ΝΔ ψήφισε έναν κρατικό προϋπολογισμό με μειωμένες δαπάνες για την Υγεία κατά 600 εκατ. ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ένα και μόνο πράγμα: Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να δυναμώσει η συλλογική, οργανωμένη διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας μέσα στα στρατόπεδα.

Πριν να είναι αργά, να εξασφαλιστούν:

Δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους στρατιώτες και το προσωπικό, ώστε έγκαιρα να εντοπίζεται και να απομονώνεται το όποιο κρούσμα.

Απομόνωση κάθε ύποπτου περιστατικού, άμεσα σε ειδικό, κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών. Για τον σκοπό αυτό, να αξιοποιηθούν οι ξενοδοχειακές μονάδες που πρέπει εδώ και τώρα να επιταχθούν.

Αποσυμφόρηση των θαλάμων και των κοινόχρηστων χώρων. Να αξιοποιηθεί το σύνολο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Δωρεάν παροχή σε όλους επαρκούς ποσότητας υγειονομικού υλικού και αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής παντού με τακτικές απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία και όχι από τους ίδιους τους στρατιώτες.

Να εξασφαλιστούν γιατροί για όλα τα στρατόπεδα και τα νοσοκομεία.

Στις εισόδους – εξόδους των στρατιωτικών μονάδων (κάθε κλάδου και επιπέδου) να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης) για τους εισερχόμενους και τους εξερχόμενους.

Μέτρα για να μην υπάρχει συγχρωτισμός σε θαλάμους, ΚΨΜ και στους άλλους κοινόχρηστους χώρους των στρατοπέδων, στα μέσα μεταφοράς των στρατιωτικών, με βάση τις επιστημονικές οδηγίες. Αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και άλλων κατάλληλων οικημάτων όπου χρειάζεται, για τη μεταφορά προσωπικού για την αποσυμφόρηση μεγάλων μονάδων.

Να ανανεώνονται συχνά τα κλινοσκεπάσματα. Ειδικά σε φυλάκια και άλλους χώρους όπου χρησιμοποιούνται κλίνες από περισσότερους από έναν φαντάρους, να αλλάζουν μετά από κάθε χρήση. Να λειτουργήσουν σε όλες τις μονάδες τα πλυντήρια, με δωρεάν χρήση τους από τους φαντάρους.

Ιδιαίτερη μέριμνα για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων, για τα σκάφη προ απόπλου και για όσα είναι εν πλω.

Να εμβολιαστεί το σύνολο των υπηρετούντων, μονίμων και εφέδρων στις Ένοπλες Δυνάμεις με το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης.

Οι στρατευμένοι πρέπει και έχουν δικαίωμα να αιτούνται συνεχώς όλα τα παραπάνω, να μην αφήνουν την υγεία τους στο έλεος αυτής της πολιτικής, η οποία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε πολίτες και ένστολους.

Ευχόμαστε στους νεοσύλλεκτους καλή θητεία με υγεία και δύναμη.

Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, να αντιμετωπίσουμε μαχητικά και αυτήν τη δυσκολία, γνωρίζοντας ότι θα βγούμε νικητές. Για να βγούμε υγιείς και να φέρουμε σε πέρας τα καθήκοντά μας για το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας.

Δείτε ακόμα...