Α. Μπέρμποκ: «Σταδιακό, de facto, εμπάργκο» στο ρωσικό πετρέλαιο

Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία
Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία

«Πλήρη εθνική απομάκρυνση από την ρωσική ενεργειακή εξάρτηση» προανήγγειλε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και έκανε λόγο για «σταδιακό, de facto, εμπάργκο» στο ρωσικό πετρέλαιο. Ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε από την πλευρά του ότι «θα πρέπει να είναι κανείς τυφλός για να μην βλέπει ότι η ενεργειακή πολιτική ήταν πάντα και πολιτική ασφάλειας».

Μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα την Ενεργειακή Μετάβαση, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά «δραματικά σαφές» το πόσο αναγκαία είναι η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

«Η πολιτική για το κλίμα είναι το γεωπολιτικό καθήκον της εποχής μας και θα μετατοπίσει τη διεθνή δομή εξουσίας», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία θέλει να στραφεί πλήρως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μακροπρόθεσμα στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Αυτό ωστόσο, διευκρίνισε, δεν μπορεί να το κάνει μια χώρα μόνη της, αλλά μαζί με τους εταίρους της.

Απαιτείται για αυτό, μια «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» για την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας στην Ευρώπη και για την επέκταση της στρατηγικής κυριαρχίας της ΕΕ.

«Ο στόχος μας είναι να γίνουμε η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος», είπε η κυρία Μπέρμποκ, παραδέχτηκε πάντως ότι το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα εξακολουθήσουν βραχυπρόθεσμα να εισάγονται, «αλλά από άλλες χώρες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...