Α.Ραλλάτος: Διαχρονική η εγκατάλειψη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασών

Τη διαχρονική εγκατάλειψη της ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασών, την εμπορευματοποίησης της γης και την λογική κόστους – οφέλους στα έργα προστασίας κατέδειξε ως “εμπρηστές” ο Αντώνης Ραλλάτος δασολόγος, και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Δασολόγων, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην ΕΡΤ.

Τόνισε ότι η προστασία των δασών είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να ανατραπεί η πολιτική υποχρηματοδότησης και ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε προσωπικό και μελέτες. 

Επισήμανε τον κίνδυνο να μην υπάρξουν αναδασώσεις σε όλες τις καμένες εκτάσεις λέγοντας πως μετά από κάθε φωτιά προκύπτουν εξαιρέσεις για δημιουργία οικισμών και για τουριστικές δραστηριότητες στα καμένα.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αποζημίωση στο 100% των ζημιών και υπογράμμισε τον κίνδυνο να περάσει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μέρος της δασοπροστασίας μέσω της πολιτικής συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) όπως άλλωστε σημειώνεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...