Α. Ραλλάτος: Λιγότερες δασικές πυρκαγιές, περισσότερο καταστροφικές εξαιτίας της δασοκτόνας πολιτικής

EUROKINISSI

Η αντιπυρική περίοδος είναι σε εξέλιξη. Τα πρώτα συμπεράσματα μπορούν αβίαστα πλέον να βγουν. Οι φετινές δασικές πυρκαγιές είναι πιο λίγες σε αριθμό και πολύ πιο καταστροφικές, κι ας ανακατεύουν σκόπιμα τις δασικές πυρκαγιές με τις πυρκαγιές υπαίθρου, με τον αντιεπιστημονικό χαρακτηρισμό: πυρκαγιές σε “αγροτοδασικές” εκτάσεις.

Κι ας μεγεθύνουν έτσι τον αριθμό των πυρκαγιών για να φανεί οτι κατά μέσο όρο ειναι πιο αποτελεσματικοί στην κατάσβεση.

Κι ας πληρώσει ο ελληνικός λαός κι άλλα χρήματα για να το παίζει η κυβέρνηση “το κομάντο” που όλα τα “καθαρίζει”, σε αγαστή συνεργασία με τα αδηφάγα για “άρτον και θεάματα” αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που στηρίζουν και προβάλουν την αντιδασική, αντιπεριβαλλοντική, απάνθρωπη τελικά αστική πολιτική και αντίληψη του κόστους – οφέλους, αφού αποτελούν μέρος της.

Τους διαψεύδουν οι καταστροφές, οι πυροσβέστες που κινδυνεύουν τη ζωή τους αφού τη μια μέρα τους στέλνουν για να σβήσουν φωτιές πχ σε κάποιο σπίτι ή επιχείρηση στα Τρίκαλα και την επόμενη να σβήσουν δασική φωτιά στα Γεράνια της Αττικής, που δεν τα έχουν ξαναδεί ούτε με το κιάλι και δεν ξέρουν από που να φύγουν, αν αλλάξει ο άνεμος και έρθει η φλόγα κατά πάνω τους.

Και το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες καμμένα στρέμματα δάσους, σπίτια, περιουσίες, γιατί όπως λένε οι ειδικοί, συμφωνά με τη δασολογική επιστήμη: ΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗ ΣΒΗΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΓΕΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ.

Και αφού προηγουμένως και πριν την αντιπυρική περίοδο, όλο το χρόνο, στο πλαίσιο της διαχείρισης και προστασίας τους, έχει οργανωθεί από το κράτος, η ολοκληρωμένη πρόληψη.

Όλες λοιπόν οι αστικές κυβερνήσεις υποκριτικά ενδιαφέρονται δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος, των δασών, του πλανήτη. Η στρατηγική της “πράσινης μετάβασης” που υλοποιούν, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει την ίδια δασοκτόνα πολιτική που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Αυτή η αντίληψη, χαρακτηρίζει και τα φετινά μέτρα που ο ελληνικός λαός τα μετράει με καμένα δάση, αγροτικές εκτάσεις και σπίτια, χαμένες ανθρώπινες ζωές.

Η κυβέρνηση επιμένει, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την καταστολή τους. Δεν ξοδεύει ούτε ευρώ για να εξασφαλίσει το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, τα απαραίτητα μέσα και υποδομές γιατί είναι αντίθετη με τη ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών. Τα δάση τα θέλουν μόνο ως διέξοδο στα κερδοφόρα εκμεταλλευτικά σχεδία των μονοπωλιακών ομίλων.

Αντώνης Ραλλάτος, Δασολόγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Δείτε ακόμα...