Α. Τσίπρας: «Ξέχασε» τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ…

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, στον Λευκό
Φώτο Αρχείου – Συνάντηση του Πρωθυπουργού (τότε) Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017, στον Λευκό / Πηγή: Eurokinissi

Θετικός στην Ελληνογαλλική Συμφωνία, με κάποιες τροποποιήσεις, εμφανίστηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, ο οποίος σε ερώτηση τι θα πράξει ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αναλώθηκε σε «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Και είναι απολύτως φυσιολογικό, αφού ο ίδιος διεκδίκησε την «πατρότητά» της, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, την επιδίωξε εξαρχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλ. Τσίπρας ενώ ήταν επικριτικός για την επιθετική Συμφωνία με τη Γαλλία, απέφυγε να αναφερθεί στην επίσης επιθετική Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις που υπογράφτηκε πριν από λίγες μέρες, την οποία είχε διαπραγματευτεί και η κυβέρνησή του.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του «Alpha», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «θα διεκδικήσει από τη Γαλλία σαφή διευκρίνιση ότι θα σταθεί δίπλα μας με κάθε τρόπο», όταν επί χρόνια είναι κενού περιεχομένου παρόμοιες «δεσμεύσεις» από ΝΑΤΟ και ΕΕ, όπως αποδεικνύει η κλιμακούμενη επιθετικότητα της αστικής τάξης της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμα, σήκωσε τους τόνους για το ζήτημα του Σαχέλ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από την Κορέα έχει να φύγει εκστρατευτικό σώμα», ξεχνώντας όμως τις πολύχρονες αποστολές προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τη συνδρομή σε αυτές, όπως για παράδειγμα στο Αφγανιστάν, αλλά και το γεγονός ότι ως κυβέρνηση συνυπέγραψε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ για το Σαχέλ.

Ακόμα, ο Αλ. Τσίπρας, με αφορμή ερώτηση για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε να παρουσιάσει ως διέξοδο για τον λαό την ψευδαίσθηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης που έχει έτοιμες συνταγές και λύσεις. Είπε χαρακτηριστικά: «Για μας είναι κρίσιμο να υπάρξει την επόμενη μέρα η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης, που θα δώσει προοπτική κοινωνικής συνοχής».

Στο ζήτημα της πανδημίας και της διαχείρισής της, παρά τους υψηλούς τόνους με την κυβέρνηση, όπως εκδηλώθηκαν και στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόθεση του κόμματός του να «βάλει πλάτη», που, όπως είπε, το έκανε το προηγούμενο διάστημα, προτείνοντας υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και συναίνεση για την κατάρτιση σχεδίου πειθούς για τους εμβολιασμούς, καθώς και από κοινού επεξεργασία μιας στρατηγικής για την πανδημία.

Οσον αφορά το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων, ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε το γεγονός ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επαρκούν για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων σε ιδεολογικές «εμμονές» και όχι στην πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας της ΕΕ που ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε. Σχετικά με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ανέφερε ότι αφορά στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ από τη «λίστα Πέτσα», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε πανικό και επικεντρώνεται στις δημοσκοπήσεις.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...