Αχαΐα – Ηλεία: Άμεσα αντιπλημμυρικά έργα απαίτησαν οι πυρόπληκτοι – Έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές

Την άμεση κινητοποίηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πλημμυρών στις περιοχές τους, απαίτησαν με έκτακτη παρέμβασή τους οι πυρόπληκτοι σε Αχαΐα και Ηλεία, σήμερα το πρωί.

Αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συλλόγων Αιγίου, Ερυμάνθου και Ωλενίας, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη στην Πάτρα, ενώ αντίστοιχη συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θοδωρή Βασιλόπουλου, πραγματοποιήθηκε στον Πύργο από τη Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας, από κοινού με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και τις Επιτροπές Αγώνα των κατοίκων Νεμούτας και Ηράκλειας.

Επί τάπητος, τέθηκε η ανάγκη πραγματοποίησης άμεσων αντιπλημμυρικών έργων, για αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτά στη βόρεια Εύβοια, σε μια περίοδο, που οι βροχές είναι σχεδόν καθημερινές και αρκετά έντονες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αν δεν… πνιγείς δεν γίνεται παρέμβαση

“Τα έργα αυτά δεν είναι παιχνίδια, θα σώσουν ζωές” επισημαίνουν οι αγροτικοί σύλλογοι της Αχαΐας, υπογραμμίζοντας στην επιστολή τους: “Μέχρι σήμερα κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ξεκινήσει, ούτε καν δρομολογηθεί, ούτε ένα ρέμα δεν έχει καθαριστεί από άκρη σε άκρη της Αχαΐας”.

Στην παρέμβασή τους, σημείωσαν, ότι πέραν των περιοχών που χτυπήθηκαν από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές σε Ζήρια, Λαμπίρη, Δροσιά, έργα πρέπει να γίνουν και σε άλλα σημεία, όπως στον Πρέβεδο στο Δήμο Ερυμνάνθου, όπου το ποτάμι έχει καλυφθεί από βλάστηση, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται με τη συνέχιση των βροχών. Σημείωσαν δε, την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των κρατικών φορέων και κατήγγειλαν την υποχρηματοδότηση τέτοιου είδους αναγκαίων για το λαό έργων, λέγοντας ότι μόνο στο Δήμο Ερυμάνθου έχουν πιστωθεί μόλις 75.000€.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, «ανέλυσε» την ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθούν πιστά οι έως και σήμερα Κυβερνήσεις αλλά και η πλειοψηφία των εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης, που θέλει πρώτα να γίνει η ζημιά και μετά να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει πρόβλεψη προληπτικών έργων για όποιες περιοχές δεν έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα, ότι μπορεί να υπάρχουν και κίνδυνοι…

Ανακυκλώνοντας ουσιαστικά, την εφαρμοζόμενη αδιέξοδη για τα λαϊκά στρώματα πολιτική, έκανε λόγο για παρεμβάσεις της Περιφέρειας στο μέτρο του δυνατού και βάση των έργων που ήδη είναι σε εξέλιξη, αφήνοντας καθαρά να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά οι πυρόπληκτοι αλλά και οι κάτοικοι σε περιοχές που κινδυνεύουν.

Στο πλευρό της αντιπροσωπείας των Αγροτικών Συυλλόγων της Αχαΐας, ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, Παναγιώτης Μελάς, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ερυμάθου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Παναγιώτης Σκιαδάς.

Αντίστοιχες ήταν οι αναφορές και του αντιπεριφερειάρχη, Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ηλεία, με την αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής, να επισημαίνει τα μεγάλα προβλήματα, ειδικά σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Τόσο στην Αχαΐα, όσο και στην Ηλεία, από τις αντιπροσωπίες των ΑΣ και των πυρόπληκτων, τέλος, απαιτήθηκε άμεσα να πραγματοποιηθούν όλα τα αναγκαία έργα για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Δείτε ακόμα...