ΑΔΕΔΥ: Απόσυρση του νομοσχεδίου που ξεπουλάει κινητή και ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ

ΑΔΕΔΥ - Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ)
Φώτο Αρχείου / ΑΔΕΔΥ – Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ)

Στάση εργασίας την Τρίτη 1 Νοέμβρη από τις 7 π.μ. ως τις 11 π.μ. εξήγγειλε η ΑΔΕΔΥ απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων ξεπουλάει την κινητή και ακίνητη περιουσία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Στις 9 π.μ. θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

«Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο που χτυπάει παραπέρα τα ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα μας και ξεπουλάει την περιουσία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων» τονίζει η ΔΑΣ και καλεί σε μαζική συμμετοχή.

Στο κάλεσμά της σημειώνει:

«Κυβέρνηση και υπ. Εργασίας προωθούν νέο αντιλαϊκό αντιασφαλιστικό αντισυνταξιοδοτικό νομοσχέδιο με τίτλο “Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις”, που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει το ξεπούλημα της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).

Φαίνεται πως για την κυβέρνηση της ΝΔ δεν φτάνουν όσα αντιλαϊκά μέτρα προηγήθηκαν ενάντια στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στα αποθεματικά τους, που είναι λεφτά των εργαζομένων (κεφαλαιοποιητικό-ανταποδοτικό σύστημα ασφάλισης, τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων, μειώσεις των συντάξεων…). Με το νομοσχέδιο προχωράει παραπέρα το έργο όλων των κυβερνήσεων που μετέτρεψαν την ασφάλιση και τη σύνταξη από κρατική σε ατομική ευθύνη.

Έτσι με το άρθρο 35 παράγραφοι 2 του νομοσχεδίου προτείνεται “Η διαχείριση και αξιοποίηση μέρους ή του συνόλου της ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ… μπορούν να ανατεθούν, με απόφαση του Δ.Σ. του ΜΤΠΥ, στην ανώνυμη εταιρεία του άρθρου 10 του ν. 4892/2022 (Α΄ 28) με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) Μονοπρόσωπη Α.Ε.»” και με την παράγραφο1 του ίδιου άρθρου “Η διαχείριση και αξιοποίηση μέρους ή του συνόλου των χρηματοοικονομικών προϊόντων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.), …. μπορούν να ανατεθούν, ….στην ανώνυμη «Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης – Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών”.

Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο των προκάτοχων της που πούλησαν το οικόπεδο του ΜΤΠΥ για την επέκταση της Αμερικάνικης Πρεσβείας σε εξευτελιστική τιμή και που κούρεψαν τα αποθεματικά του ΜΤΠΥ και όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Με το νομοσχέδιο στην ουσία προωθεί εκτός από το τζογάρισμα του αποθεματικού του και την εκποίηση-ξεπούλημα της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ 40.000 τμ, που περιλαμβάνει 1 οικόπεδο και 10 κτήρια, εκμισθωμένα, εκ των οποίων τα 5 είναι διατηρητέα ιστορικά κτήρια, κτήρια “φιλέτα” στο κέντρο της Αθήνας. Φαίνεται πως οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, στα πλαίσια και του νέου ρυθμιστικού της Αθήνας, θα κάνουν πάρτι! Και για να γίνει ελκυστικό το προς πώληση προϊόν, το νομοσχέδιο με το άρθρο 30 εντάσσει, καταρχήν “προαιρετικά”, στο ΜΤΠΥ και υπαλλήλους ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, για να αρπάξουν και τις δικές τους εισφορές, ενώ με τα άρθρα 32-34 δίνει υπερεξουσίες στον εγκάθετο Διοικητή και τη δυνατότητα να διορίζει την πλειοψηφία του ΔΣ του ΜΤΠΥ η εκάστοτε κυβέρνηση, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υποτάσσεται στην κάθε φορά αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική.

Η αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που καθρεφτίζεται και στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι συνέχεια και επέκταση των αντίστοιχων πολιτικών των προκατόχων της κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ. Καθεμιά χτίζοντας πάνω στους αντιασφαλιστικούς νόμους της προηγούμενης κατακλέψανε τις περιουσίες και τα αποθεματικά όλων σχεδόν των ταμείων που χτίστηκαν με τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Θυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση πως το ΜΤΠΥ χρηματοδοτείται μόνο από τις εισφορές των μετόχων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΔΥ) και όλη η περιουσία του προέρχεται από κληροδοτήματα και από τις καταθέσεις των ΔΥ, άρα ιδιοκτήτες της περιουσίας του είναι οι ΔΥ, εν ενεργεία και συνταξιούχοι καθώς και οι κληρονόμοι τους. Με τη διαχρονική αντιασφαλιστική πολιτική έχουν πάει το μέρισμα από το ΜΤΠΥ στα τάρταρα και συγκεκριμένα ένας συνταξιούχος ΔΥ παλιότερα έπαιρνε τις εισφορές του πίσω σε 7 χρόνια και τώρα θέλει 15-20. Άρα λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης πολλοί ΔΥ δε θα προλάβουν να πάρουν παρά μέρος των εισφορών τους!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και Συνταξιούχοι,

Τα Ταμεία μας τα φτιάξαμε με ιδρώτα και αίμα. Έχουμε υποχρέωση και καθήκον να τα περιφρουρήσουμε, να μην τα αφήσουμε να τα ξεπουλήσουν!

• Απαιτούμε να αποσυρθεί το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο! Απαιτούμε να πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση τις ρυθμίσεις που αφορούν το ΜΤΠΥ».

Δείτε ακόμα...