«Αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας δίνουν οι ΗΠΑ

Πάλμερ Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / απο παλιότερη επίσκεψη του Πάλμερ, Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ, στην Ελλάδα / Πηγή: Eurokinissi

«Αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας συνεχίζουν να δίνουν οι ΗΠΑ. Θέτουν ως βασικό στόχο την παραμονή της Άγκυρας στο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Τα όσα είπε ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πάλμερ -και μάλιστα επί ελληνικού εδάφους- διαψεύδουν (για ακόμη μια φορά) πανηγυρικά τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου. Είναι πάγια ταχτική τους να εμφανίζουν τις λυκοσυμμαχίες ως παράγοντα προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

“…να παραμείνει η Τουρκία σταθεράσύμμαχος του ΝΑΤΟ…”

Ανέφερε με αφορμή το Προσφυγικό, ότι «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορα της». Τόνισε ότι «η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στη φιλία, την υποστήριξη και τη σχέση με τις ΗΠΑ». Έπειτα όμως πέρασε στο «ψητό». Ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι «περίπλοκες». Πρέπει να υπάρξει διάλογος και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις με τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ίδιο για την κατάσταση στη Συρία και το θέμα της μετανάστευσης. Το καλύτερο τ’ άφησε για το τέλος. «Αλλά με τέτοιο τρόπο ώστε να παραμείνει η Τουρκία σταθερά αγκυροβολημένη στη στρατηγική της Δύσης ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ως εταίρος».

Συνδιαχείριση

Στο φόντο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων περί συνδιαχείρισης στο Αιγαίο και στην Κύπρο, ο Μ. Πάλμερ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να συνεχίσουν να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τάχα ότι μπορούν για να αποφευχθεί οποιοδήποτε σοβαρό επεισόδιο και η ένταση. «Ανώτεροι Αμερικανοί δεν διστάζουν να σηκώσουν το τηλέφωνο, να πάρουν το αεροπλάνο, να συνεργαστούν με τους εταίρους στην Αθήνα και στην Άγκυρα για να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν αυτά τα σημεία τριβής πριν γίνουν σημεία σύγκρουσης», υπογράμμισε.

Ο αναπληρωτής υφυπουργός των ΗΠΑ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα, έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το «Delphi Economic Forum».

Ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συναντήθηκε και με τον υπουργό Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο.

Δείτε ακόμα...