Αφοδίτη Κτενά: Οι συμβάσεις με τη «Chevron» φέρνουν κέρδη για τα μονοπώλια και κινδύνους για τον λαό μας

Tη λεόντειο συμφωνία με την κοινοπραξία των «Chevron» και «Helleniq Energy» για την παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» και αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης, συζήτησε σήμερα η αρμόδια επιτροπή της Βουλής. 

Την επόμενη βδομάδα η σύμβαση θα μπει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, με συνοπτικές διαδικασίες, καθώς μόλις στις 16 Φλεβάρη είχε συνομολογηθεί

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, εξέφρασε την αντίθεση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην παραχώρηση του φυσικού πλούτου της χώρας στα μονοπώλια, σημειώνοντας πως οι συγκεκριμένες συμβάσεις έχουν ισχυρή γεωπολιτική διάσταση, αφού έρχονται σε μια στιγμή που κλιμακώνεται ο πόλεμος ΗΠΑ – Ισραήλ κατά του Ιράν. Μόνοι ωφελημένοι, τόνισε, θα είναι οι ελληνικές και διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, οι διάφοροι υπεργολάβοι και η ΕΕ ενώ για τον λαό θα υπάρχουν μόνο κίνδυνοι και υπερκμετάλλευση των εργαζομένων, είπε. 

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι με τις συμβάσεις εκχωρείται ο φυσικός πλούτος στα μονοπώλια για δεκαετίες. H έκταση που παραδίδεται είναι της τάξης των 47.000 km, η συνολική έκταση της χώρας είναι 132.000 km!

Οι συμβάσεις δεν θωρακίζουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά η ενεργειακή φτώχεια για τον λαό θα ενταθεί, ενώ η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτό το γεωπολιτικό παζάρι  ενέχει θανάσιμους κινδύνους για τον λαό, σε αντίθεση με τα ντόπια και ξένα μονοπώλια που θα αναβαθμιστούν στη διεθνή αγορά και θ’ αυξήσουν τα κέρδη τους σε μια χώρα «γεωπολιστικό μεντεσέ», όπως μας έχουν αποκαλέσει οι Αμερικανοί, σημείωσε. 

Η Αφ. Κτενά κατήγγειλε ότι για την εγγύηση των κερδών της Chevron τίθενται στην κυριολεξία σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως διαφαίνεται στο άρθρο 30, παράγραφος 3 που υπάρχει μόνο στις συμβάσεις για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης, που αγγίζουν τα όρια που μπαίνουν μέσα στο τουρκολυβικό μνημόνιο. Ζήτησε ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση για το πώς ερμηνεύεται το συγκεκριμένο άρθρο, όπου αναφέρεται ότι «θα αποζημιώσετε τη ”Chevron”στο ενδεχόμενο για απώλεια περιοχών στις οποίες η Ελλάδα δεν θα διαθέτει πλέον δικαιώματα».

Απευθυνόμενη, δε, προς την κυβέρνηση έθεσε το εξής ερώτημα: «Εφόσον τίθενται εξ αντικειμένου σε αμφισβήτηση και γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης ιμπεριαλιστικού παζαριού με άλλες χώρες της περιοχής και με καθοριστικό τον ρόλο των ενεργειακών μονοπωλίων τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ρωτάμε αν δεν υπάρξει συμφωνία οριοθέτησης μέχρι την αρχή του έργου, σε αυτό το τμήμα που αμφισβητείται από το τουρκολιβυικό μνημόνιο, τί θα γίνει, θα σταματήσει το έργο;».

Η Αφ. Κτενά, ξεκινώντας την ομιλία της, αναφέρθηκε στον πόλεμο των ΗΠΑ – Ισραήλ κατά του Ιράν που είναι σε εξέλιξη και βάζει μπουρλότο σε όλη τη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη να κλείσουν οι βάσεις οι οποίες αποτελούν μαγνήτη αντιποίνων και είναι και ορμητήρια επιθέσεων απέναντι στους λαούς της περιοχής. Αναφερόμενη ειδικότερα στις φρεγάτες και τα αεροπλάνα που πήγαν στην Κύπρο, σημείωσε ότι αυτά δεν προστατεύουν τον κυπριακό λαό, αλλά τις βρετανικές βάσεις που έχουν παραχωρηθεί στις ΗΠΑ για να παίξουν το βρώμικο παιχνίδι τους στη Μέση Ανατολή. «Αν ήθελαν η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση να προστατέψουν τον Κυπριακό λαό, θα απαιτούσαν να κλείσουν οι βάσεις της Βρετανίας», επισήμανε χαρακτηριστικά. 

«Καμία προστασία, καμία διαφύλαξη δικαιωμάτων, πλούτου δεν μπορεί να εγγυηθεί οποιοδήποτε κόμμα, οποιαδήποτε κυβέρνηση υποστηρίζει τα συμφέροντα των λίγων. Σε συνθήκες καπιταλισμού όλα αυτά γίνονται στόχος επειδή ακριβώς στο επίκεντρο και της ενεργειακής πολιτικής βρίσκεται το επιχειρηματικό υπερκέρδος. Άρα και οι όποιες ρυθμίσεις έρχονται να το υπηρετήσουν είναι σε ευθεία αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα. Κάθε βήμα στον ευρωατλαντικό ενεργειακό σχεδιασμό συνεισφέρει στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και μεγαλώνει τους κινδύνους για το λαό μας», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να σταθεί απέναντι στη βαρβαρότητα και την αδικία μιας τέτοιας πολιτικής που τώρα απειλεί ευθέως τη ζωή μας είναι ο οργανωμένος αγώνας του λαού μας, η αντεπίθεση ενός ισχυρού και αταλάντευτου λαϊκού μετώπου με ξεκάθαρο μέτωπο απέναντι στον καπιταλισμό και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που όχι μόνο θα πάρει πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα αλλά θα οδηγήσει τον τόπο στη λαϊκή οικονομία και εξουσία γιατί μόνο το  εργατικό λαϊκό κράτος μπορεί να εγγυηθεί τα λαϊκά συμφέροντα, να αξιοποιήσει με σύνεση με περιβαλλοντική ευαισθησία και σωστό συντονισμό όλες τις πρωτοπαραγωγικές πηγές της χώρας». 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...