Αφγανιστάν: Αρκετοί νεκροί και τραυματίες σε δύο εκρήξεις

ταλιμπάν

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίστηκαν σε δύο εκρήξεις στη βόρεια επαρχία Μπαλκ του Αφγανιστάν.

Το περιστατικό συνέβη την Πέμπτη στην περιοχή Σουλγκάρα περίπου στις 11 π.μ. (06:30 GMT), δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων dpa ο εκπρόσωπος του επαρχιακού κυβερνήτη, Μουνίρ Αχμάντ Φαρχάντ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι εκρήξεις σημειώθηκαν ως αποτέλεσμα δύο βομβών που τοποθετήθηκαν μέσα στο όχημα και στον ξενώνα γνωστού φιλοκυβερνητικού διοικητή στην περιοχή.

Ο τοπικός διοικητής που αναγνωρίστηκε ως Ναζάρ Γκιούλ και 16 από τους ένοπλους άνδρες του τραυματίστηκαν στις εκρήξεις, ενώ ο γιος του και δύο από τους καλεσμένους του σκοτώθηκαν, δήλωσε ο Φαρχάντ.

Τοπικοί αξιωματούχοι περιέγραψαν τον Γκιούλ ως αντι-Ταλιμπάν που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση ανθρώπων για τη στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης στην περιοχή.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν αργότερα την ευθύνη για την επίθεση σε ένα tweet, λέγοντας ότι σχεδίαζαν μια επιχείρηση.

Μαχητές Ταλιμπάν δραστηριοποιούνται στην επαρχία και συνήθως πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον φιλοκυβερνητικών δυνάμεων.

Αν και η κυβέρνηση στην Καμπούλ και οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν άνευ προηγουμένου ειρηνευτικές συνομιλίες τον Σεπτέμβριο, οι μάχες μαίνονται σε όλη τη χώρα, καθώς οι Ταλιμπάν έχουν ξεκινήσει καταστροφικές επιθέσεις σε επαρχιακές πρωτεύουσες και εγκαταστάσεις ασφαλείας, με φόβους ότι η βία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις.

Οι επιθέσεις εναντίον αφγανικών δυνάμεων και αμάχων ήταν 50 τοις εκατό υψηλότερες κατά τους τρεις μήνες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανέφερε ο Ειδικός Γενικός Επιθεωρητής των ΗΠΑ για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν (SIGAR) στην τριμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Ο φύλακας ανέφερε 2.561 απώλειες πολιτών αυτό το τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων 876 θανάτων, μέχρι 43 τοις εκατό από την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Η δημοσίευση της έκθεσης έρχεται καθώς έχουν γίνει διάσπαρτες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των συνεχιζόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών μετά από επιθέσεις σε εκπαιδευτικά κέντρα στην Καμπούλ, τις οποίες διεκδίκησε η ομάδα ISIL (ISIS), αλλά οι οποίες ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι πραγματοποιήθηκαν από τους Ταλιμπάν.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τουλάχιστον 22 φοιτητές σκοτώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ σε επίθεση που διεκδίκησε το ISIL.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...