Αφγανιστάν: Επιχείρηση εδραίωσης των Ταλιμπάν στην διακυβέρνηση

Κυβέρνηση Ταλιμπάν - Η πρώτη συνέντευξη στο Αφγανιστάν Σεπτέμβρης 2021
Φώτο Αρχείου / Κυβέρνηση Ταλιμπάν – Η πρώτη συνέντευξη στο Αφγανιστάν Σεπτέμβρης 2021

Την ώρα που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, επιχειρούν να διαχειριστούν την «επόμενη ημέρα» στο Αφγανιστάν, με το βλέμμα στραμμένο σε Ρωσία και Κίνα, στη χώρα συνεχίζεται η επιχείρηση εδραίωσης των Ταλιμπάν στην διακυβέρνηση. Προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα προσωπείο που κρύβει τον σκοταδιστικό τους χαρακτήρα.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε σήμερα ότι οι πολίτες του Αφγανιστάν καλούνται να παραδώσουν τα όπλα και τα πυρομαχικά που διαθέτουν στο ισλαμιστικό κίνημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ισλαμιστές μαχητές διατάχθηκαν από την ηγεσία τους να μην πανηγυρίζουν τη νίκη τους. Ακόμη, ανέφερε ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν θα κάνουν δημόσιες εμφανίσεις, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε την τελευταία 20ετία.

«Πρόεδρος» αυτοανακηρύχθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος

Δυνάμεις πιστές στον πρώην αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν, τον Αμρούλα Σάλεχ, ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με σχηματισμούς των Ταλιμπάν στην Παντσίρ, βόρεια της Καμπούλ, τη μοναδική περιοχή που δεν έχει πέσει στα χέρια των ισλαμιστών, μετέδωσε χθες Τρίτη το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Άλαμ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών δηλώνει ότι δεν θα παραδοθεί και χθες Τρίτη αυτοανακηρύχθηκε «πρόεδρος», αφού ο αρχηγός του κράτους, ο Άσραφ Γάνι, έφυγε από τη χώρα την Κυριακή, καθώς οι Ταλιμπάν έμπαιναν στην Καμπούλ.

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα του Αφγανιστάν, σε περίπτωση απουσίας, φυγής, παραίτησης ή θανάτου του προέδρου, ο πρώτος αντιπρόεδρος γίνεται μεταβατικός πρόεδρος. Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη χώρα μου και είμαι ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος. Καλώ όλους τους ηγέτες να μου προσφέρουν την υποστήριξη και τη συναίνεσή τους», ανέφερε χθες σε αναρτήσεις του στο Twitter στα αγγλικά. Κάλεσε τους Αφγανούς να συμμετάσχουν στην «αντίσταση» εναντίον των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του, οι δυνάμεις του Σάλεχ ανέκτησαν την περιοχή Τσαρικάρ, στην επαρχία Παρουάν. Οδός στρατηγικής σημασίας διέρχεται από την Τσαρικάρ και τη σήραγγα Σαλάνγκ, που συνδέει την Καμπούλ με τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, τη μεγαλύτερη πόλη του βόρειου Αφγανιστάν. Στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι ο Άμπντουλ Ρασίντ Ντόστουμ, αφγανός πολέμαρχος, ανέπτυξε 10.000 μαχητές του στην Παντσίρ.

Σύμφωνα με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο πλευρό του Σάλεχ είναι και ο Άχμαντ Μασούντ απόγονος του Άχμαντ Σα Μασούντ ενός πολέμαρχους που εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε από την CIA για να πολεμήσει τους Σοβιετικούς. 

Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση Αμερικανών διπλωματών

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν την αποχώρηση του προσωπικού της πρεσβείας τους από την αφγανική πρωτεύουσα και το διπλωματικό προσωπικό που έχει παραμείνει βοηθά στην αποχώρηση Αμερικανών πολιτών και Αφγανών συμμάχων.

Ο αμερικανικός στρατός έχει απομακρύνει πάνω από 3.200 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, κυρίως μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, με μεταγωγικά αεροσκάφη, ανέφερε χθες Τρίτη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Πέραν των 3.200 Αμερικανών, σχεδόν 2.000 Αφγανοί πολίτες επίσης απομακρύνθηκαν με στρατιωτικές πτήσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης που συνεχίζεται και μεταφέρονται στις ΗΠΑ, πρόσθεσε. Οι 1.100 Αμερικανοί, μόνιμοι κάτοικοι και μέλη των οικογενειών τους παραλήφθηκαν μόνο χθες. «Τώρα που έχουμε δημιουργήσει ροή, αναμένουμε οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν ραγδαία», ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διατηρήσουν τη διπλωματική τους παρουσία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την τελική προθεσμία για την αποχώρηση στις 31 Αυγούστου, αν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Tass»)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...