Αφγανιστάν: Έξαρση κρουσμάτων ιλαράς – 156 νεκροί τον Ιανουάριο

Σημαία Αφγανιστάν

Επιδημία ιλαράς έχει επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Αφγανιστάν και έχει προκαλέσει τον θάνατο 150, στην πλειονότητά τους παιδιά, μόνο τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Η ιογενής αυτή, μολυσματική ασθένεια, επηρεάζει κυρίως παιδιά, πολλά από τα οποία ήδη πάσχουν από υποσιτισμό.

«Τα κρούσματα ιλαράς έχουν αυξηθεί σε όλες τις επαρχίες από τα τέλη Ιουλίου 2021», επεσήμανε ο Κρίστιαν Λίντμάιερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου από τη Γενεύη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 18% την εβδομάδα της 24ης Ιανουαρίου και κατά 40% την τελευταία εβδομάδα του μήνα.

Συνολικά 35.319 ύποπτα κρούσματα, με το 91% αυτών να αφορά παιδιά κάτω των 5 ετών, καταγράφηκαν τον Ιανουάριο. Περίπου 156 άνθρωποι, το 97% των οποίων ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών, πέθαναν από τη νόσο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΟΥ, οι αριθμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση και αναμενεται να αυξηθούν περαιτέρω.

«Η γοργή αύξηση των κρουσμάτων τον Ιανουάριο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των θανάτων από την ιλαρά θα αυξηθεί κατά πολύ τις επόμενες εβδομάδες», υπογράμμισε ο Λίντμάιερ.

Οι βασικές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η ιλαρά είναι εγκεφαλίτιδα, διάρροια, τύφλωση ή σοβαρές μολύνσεις που αναπνευστικού.

Το Αφγανιστάν έχει βυθιστεί σε μια βαθιά οικονομική κρίση μετά την άνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν και το πάγωμα των αφγανικών πόρων στο εξωτερικό.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της χώρας απειλούνται από τον λιμό.

Η καλύτερη προστασία από την ιλαρά είναι η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, με τον ΠΟΥ να συνιστά αυτή να φτάνει το 95%, όμως ο στόχος αυτός είναι πολύ μακρινός για το Αφγανιστάν, κυρίως στο τρέχον πολιτικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του εργάζονται συνεχώς για να επιταχύνουν τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς, να αυξήσουν τα τεστ και τις ικανότητες επιδημιολογικής επιτήρησης.

Τον Δεκέμβριο μια εκστρατεία επέτρεψε να εμβολιαστούν 1,5 εκατομμύριο παιδιά στις πλέον πληγείσες περιοχές του Αφγανιστάν.

Εξάλλου τον Νοέμβριο διανεμήθηκε σε 8,5 εκατομμύρια παιδιά βιταμίνη Α, που επιτρέπει να μειώσει τις επιπτώσεις της ασθένειας και τη θνησιμότητα.

Ο ΠΟΥ ετοιμάζει μια νέα εκστρατεία τον Μάιο, η οποία θα επιτρέψει να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς τρία εκατομμύρια παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...