Αφγανιστάν: Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έστειλε επιστολή προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ

Κυβέρνηση Ταλιμπάν - Η πρώτη συνέντευξη στο Αφγανιστάν Σεπτέμβρης 2021
Φώτο Αρχείου / Κυβέρνηση Ταλιμπάν – Η πρώτη συνέντευξη στο Αφγανιστάν Σεπτέμβρης 2021

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έστειλε επιστολή προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ ζητώντας «ξεπάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας του Αφγανιστάν που έχουν δεσμευτεί από τις ΗΠΑ και άρση των κυρώσεων κατά των τραπεζών της χώρας, καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση «να προχωρήσει σε υπεύθυνα βήματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης που ξεδιπλώνεται στο Αφγανιστάν, ώστε οι πόρτες των μελλοντικών σχέσεων να ανοίξουν».

Η επιστολή, που υπογράφει ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, χαρακτηρίζει «θεμελιώδη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο λαός μας» την «οικονομική ασφάλεια» και τονίζει ότι «στη ρίζα αυτών των ανησυχιών βρίσκεται το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων του λαού μας από την αμερικανική κυβέρνηση».

Υποστηρίζει δε ότι αν η κατάσταση δεν αλλάξει «θα αποτελέσει αιτία για μαζική μετανάστευση στην περιοχή και τον κόσμο η οποία θα προκαλέσει περαιτέρω ανθρωπιστικά και οικονομικά ζητήματα». Μεταξύ άλλων η επιστολή επαναλαμβάνει ότι το νέο καθεστώς στην Καμπούλ επιδιώκει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν, Τ. Γουέστ, ολοκλήρωσε πολυήμερες επαφές σε Ευρώπη και Ασία, με συναντήσεις που είχε στην Ινδία, για τις οποίες ινδικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ασχολήθηκαν και με «τον ρόλο του Πακιστάν», όχι απλά στο Αφγανιστάν αλλά γενικά στην περιφέρεια.

Πριν από την ινδική πρωτεύουσα, ο Γουέστ είχε επαφές στη Μόσχα, όπου συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του, Ζ. Καμπούλοφ. Πάντως, ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, επέστησε χτες ξανά την προσοχή στην ανάγκη να εμποδιστεί η προσπάθεια των ΗΠΑ να διασφαλίσουν νέες στρατιωτικές (και άλλες) συνεργασίες στην περιοχή. Μιλώντας σε συνάντηση αξιωματούχων της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), ο Πατρούσεφ είπε ότι «έχει εξαιρετική σημασία να εμποδιστεί η μετατροπή του Αφγανιστάν σε ένα δοκιμαστικό πεδίο για τις αρρωστημένες και ριψοκίνδυνες γεωπολιτικές απόπειρες παικτών εκτός περιοχής», προσθέτοντας: «Αναφέρομαι καταρχήν στις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να κερδίσουν βάσεις (“πατήματα”) στην περιοχή, περιλαμβανομένης της περιοχής της ΚΑΚ, αξιοποιώντας την επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν ως δικαιολογία».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...