Αφγανιστάν: Η Ουάσιγκτον «ανησυχεί» για την αύξηση των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αύξηση των επιθέσεων του «Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν» (ΙΚΧ) – βραχίονα της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν – και παραμένουν έντονα ανήσυχες για τη διαρκή παρουσία της αλ Κάιντα στη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλ΄μένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν Τομ Γουέστ.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία ότι ο χειμώνας είναι πιθανό να περιπλέξει τις αναχωρήσεις από την χώρα Αφγανών, πρώην συνεργατών των αμερικανικών δυνάμεων που επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, καθώς το αεροδρόμιο της Καμπούλ εξακολουθεί να μην είναι πλήρως λειτουργικό.

Ο Γουέστ, που ξεκίνησε σήμερα επαφές σε Ασία και Ευρώπη, δήλωσε ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει ενωμένη για να είναι αποτελεσματική». Ο Γουέστ σημείωσε ότι στόχος των επαφών του είναι «να συζητήσω πώς θα προχωρήσουμε μπροστά με συμμάχους και εταίρους».

Από τις Βρυξέλλες όπου έκανε τη πρώτη του στάση, σημείωσε: «Οι Ταλιμπάν διατύπωσαν πολύ καθαρά και ανοιχτά την επιθυμία τους να εξομαλύνουν τις σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, να επαναληφθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, να επιστρέψει η διεθνής διπλωματική κοινότητα στην Καμπούλ και να υπάρξει “ανακούφιση” από τις κυρώσεις (…) Οι ΗΠΑ δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα από αυτά μόνες μας».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης – που θα έχει επαφές σε Πακιστάν, Ινδία, Ρωσία, είπε ότι η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται για νέο γύρο επαφών με τους Ταλιμπάν στη Ντόχα, ενώ εξέφρασε και «ανησυχία για την εκτόξευση των επιθέσεων του “Ι.Κ. του Κορασάν”», αναφέροντας: «Θέλουμε οι Ταλιμπάν να πετύχουν απέναντί τους». Αναφερόμενος δε ειδικά στην «Αλ Κάιντα» είπε ότι η συνεχιζόμενη παρουσία της στην περιοχή «αποτελεί θέμα για το οποίο εκφράζουμε ανησυχία και στο διάλογό μας με τους Ταλιμπάν».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...