Αφγανιστάν: Καταγγέλλει κατάχρηση της περιουσίας της χώρας από τις ΗΠΑ

Περιοχή της Καμπούλ, Πρωτεύουσα του Αφγανιστάν
Φώτο αρχείου / Περιοχή της Καμπούλ, Πρωτεύουσα του Αφγανιστάν / Πηγή: UNSPLASH / Φωτογράφος: Sohaib Ghyasi

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν κατήγγειλε τις ΗΠΑ για κατάχρηση της περιουσίας της χώρας, αντιδρώντας στην απόφαση της Ουάσιγκτον να ιδρυθεί το λεγόμενο «Αφγανικό Ταμείο», με έδρα την Ελβετία, το οποίο θα διαχειριστεί τα 3,5 δισ. δολάρια που έμεναν δεσμευμένα σε αμερικανικές τράπεζες μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία τον περσινό Αύγουστο.

«Οι ΗΠΑ ιδιοποιήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του αφγανικού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ζ. Μουτζάχιντ, προσθέτοντας ότι τα χρήματα αυτά «δεν ανήκουν στις ΗΠΑ» και ζητώντας να αποδεσμευτούν «χωρίς όρους».

Με βάση τις αμερικανικές ανακοινώσεις, το νέο Ταμείο θα υποκαταστήσει ουσιαστικά την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, αφού όπως ειπώθηκε θα αναλάβει την καταβολή των οφειλών του αφγανικού χρέους, τις πληρωμές π.χ. των οφειλών για εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμα και – μελλοντικά – το τύπωμα χαρτονομισμάτων. Ακόμα, ως στόχος ανακοινώθηκε τα χρήματα «να διατηρηθούν μακριά από τα χέρια των Ταλιμπάν και άλλων κακόβουλων παραγόντων».

Στις κινήσεις των ΗΠΑ αντέδρασε και η Κίνα. Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, δήλωσε ότι «αυτά τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν που δέσμευσαν οι ΗΠΑ αποτελούν εθνική περιουσία του Αφγανιστάν και αποταμιεύσεις των Αφγανών. Θα έπρεπε να είχαν επιστραφεί στο Αφγανιστάν πλήρως και απευθείας, να τα διαχειρίζεται ανεξάρτητα το Αφγανιστάν». Κάλεσε δε «την αμερικανική πλευρά να άρει τις μονομερείς κυρώσεις και να αποδεσμεύσει τα αποθεματικά το συντομότερο δυνατόν».

Από την πλευρά της Ρωσίας, η πρεσβεία της χώρας στην Ουάσιγκτον κατήγγειλε ότι η κίνηση των ΗΠΑ «έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει την κυριαρχία του ξένου κράτους», προσθέτοντας ότι «ο λαός του Αφγανιστάν έχει το δικαίωμα να διοικεί ανεξάρτητα περιουσιακά στοιχεία που του ανήκουν χωρίς κανέναν εξωτερικό έλεγχο».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...