Αφγανιστάν: Κυβέρνηση και Ταλιμπάν συμφώνησαν για το επόμενο στάδιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων

ταλιμπάν

Η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν κατέληξαν σε συμφωνία για την έναρξη του επόμενου σταδίου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στο Κατάρ, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο πλευρές.

Ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις παίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε «ειρηνευτικές συνομιλίες» με τους Ταλιμπάν τον τελευταίο χρόνο και ασκεί πιέσεις στις δύο πλευρές προκειμένου να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες.

Μετά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ – Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο, οι πρώτες απευθείας ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις άρχισαν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, αποκλίσεις για το πλαίσιο και την ημερήσια διάταξη των συζητήσεων, καθώς και για τις θρησκευτικές ερμηνείες, εμπόδιζαν την πρόοδό τους.

Σήμερα, οι δύο πλευρές έκαναν λόγο για απεμπλοκή όσον αφορά τους κανόνες των διαπραγματεύσεων.

«Οι διαδικασίες για τις ενδοαφγανικές διαπραγματεύσεις έχουν οριστικοποιηθεί και θα ακολουθήσουν συζητήσεις για την ημερήσια διάταξη», ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Ναντέρ Ναντερί, μέλος της ομάδας διαπραγματευτών της κυβέρνησης.

Ο Μοχάμεντ Ναΐμ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, έγραψε επίσης στο Twitter ότι οι διαδικασίες για τις συνομιλίες έχουν «οριστικοποιηθεί και οι διαπραγματεύσεις για την ημερήσια διάταξη θα αρχίσουν».

Επίσης μέσω Twitter, ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο οποίος ηγείται της διαδικασίας συμφιλίωσης στο Αφγανιστάν, χαιρέτισε ένα «πρώτο ουσιαστικό βήμα». Ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον Ζαλμάι Χαλιλζάντ χαιρέτισε από την πλευρά του ένα «σημαντικό βήμα». «Αυτή η συμφωνία είναι η απόδειξη ότι οι πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν σε δύσκολα θέματα», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κατάρ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε στις 21 Νοεμβρίου τους Ταλιμπάν και την αφγανική κυβέρνηση να επιταχύνουν τις συνομιλίες. Η συμφωνία ΗΠΑ – Ταλιμπάν που υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο στη Ντόχα προβλέπει πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στα μέσα του 2021.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...