Αφγανιστάν: Μόσχα, Πεκίνο και Τεχεράνη ζητούν συνεργασία με τους Ταλιμπάν για την «περιφερειακή σταθερότητα»

Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν ζήτησαν σήμερα να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν για να διασφαλιστεί η «σταθερότητα» της περιοχής καλώντας παράλληλα τους νέους κυβερνώντες να εφαρμόσουν «μετριοπαθείς πολιτικές».

«Ανήσυχες για τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων απαγορευμένων στο Αφγανιστάν, οι πλευρές επανέλαβαν τη βούλησή τους να προωθήσουν την ασφάλεια στη χώρα για να συμβάλουν στην περιφερειακή σταθερότητα», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος των συνομιλιών.

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν ήταν σήμερα στη Μόσχα για τις πρώτες διεθνείς διαπραγματεύσεις στο ρωσικό έδαφος μετά την άφιξή τους στην εξουσία τον Αύγουστο.

Δέκα χώρες συνολικά μετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία του νέου αφγανικού καθεστώτος: η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν, το Πακιστάν, η Ινδία και οι πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν), αλλά όχι οι ΗΠΑ, οι οποίες επικαλέστηκαν τεχνικούς λόγους.

Οι δέκα χώρες προέτρεψαν επίσης τους Ταλιμπάν να «σεβαστούν τα δικαιώματα των εθνοτήτων, των γυναικών και των παιδιών». Ζήτησαν επίσης μια «συλλογική πρωτοβουλία» για τη διοργάνωση μαζί με τον ΟΗΕ διεθνούς διάσκεψης δωρητών για το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση, το «βάρος» της οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης του Αφγανιστάν πρέπει να το επωμιστούν «οι παράγοντες (της σύγκρουσης) που ήταν στη χώρα αυτά τα τελευταία 20 χρόνια», ένας σαφής υπαινιγμός στις αμερικανικές δυνάμεις.

«Κανείς δεν έχει συμφέρον για την πλήρη παράλυση ολόκληρου του κράτους, το οποίο συνορεύει, μεταξύ άλλων, με την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών (CIS)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι λυπάται για την απουσία των ΗΠΑ από τις συνομιλίες, τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση για την περιοχή μετά την νίκη των Ταλιμπάν τον Αύγουστο.

«Μια μεγάλη πολιτική διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη», δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Βλαντίμιρ Πουτιν για το Αφγανιστάν, στους δημοσιογράφους. Τόνισε ότι οι προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας πρέπει να επιτευχθούν, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και την απουσία αποκλεισμών».

«Η απομόνωση του Αφγανιστάν δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», δήλωσε ο Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν και επικεφαλής της αντιπροσωπείας. Δήλωσε επίσης ότι «όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να άρουν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν το συντομότερο δυνατόν».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...