Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ενεργειακή συμφωνία με Ρωσία

Κυβέρνηση Ταλιμπάν - Η πρώτη συνέντευξη στο Αφγανιστάν Σεπτέμβρης 2021
Φώτο Αρχείου / Κυβέρνηση Ταλιμπάν – Η πρώτη συνέντευξη στο Αφγανιστάν Σεπτέμβρης 2021

Δρόμο για ταχύτερη διείσδυση της Μόσχας στην Κεντρική Ασία ανοίγει η συμφωνία που η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε με τη Ρωσία, για την εισαγωγή καυσίμων και σιταριού με έκπτωση.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο ασκών καθήκοντα υπουργού Εμπορίου και Βιομηχανίας του Αφγανιστάν Χατζί Νουρουντίν Αζίζι, ο οποίος δήλωσε ότι το υπουργείο του προσπαθεί να διαφοροποιήσει τους εμπορικούς του εταίρους και ότι η Ρωσία είχε προσφέρει στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν σημαντική έκπτωση σε σύγκριση με τη μέση τιμή στις διεθνείς αγορές.

Με φόντο τα τεράστια οικονομικά προβλήματα στη χώρα, της οποίας μεγάλο μέρος των αποθεματικών παραμένουν δεσμευμένα σε αμερικανικές τράπεζες και ένα νεοσύστατο σχήμα που δημιούργησε η κυβέρνηση Μπάιντεν, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι με βάση τη σχετική συμφωνία, θα αγοράζουν βενζίνη, ντίζελ, φυσικό αέριο και σιτάρι από τη Ρωσία, πληρώνοντας σε ρωσικά ρούβλια και με «ειδική έκπτωση». Όπως είπε ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, Αμπντούλ Σαλάμ Τζαβάντ Ακχουντζάντα, οι προετοιμασίες προχωρούν για την έναρξη εισαγωγής των προϊόντων «μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες».

Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο τόνους πετρελαίου, 500.000 τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου και δύο εκατομμύρια τόνους σίτου που θα προμηθεύονται ετησίως, χωρίς να προσδιορίζεται ημερομηνία λήξης της συμφωνίας.

Τον Αύγουστο ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας των Ταλιμπάν, Νοορουντίν Αζίζι, επισκέφτηκε τη Μόσχα, ενώ τον Ιούνιο, οι Ταλιμπάν συνήψαν συμφωνία και με το Ιράν για την αγορά 350.000 τόνων προϊόντων πετρελαίου για να χαλαρώσουν οι τιμές των καυσίμων.

Ο Αζίζι δήλωσε ότι η συμφωνία μπορεί να ισχύσει για μια απροσδιόριστη περίοδο, μετά τη λήξη της οποίας οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία εάν συμφωνήσουν με την νέα ρύθμιση. Ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με την τιμολόγηση ή τους τρόπους πληρωμών, αλλά είπε ότι η Ρωσία έχει συμφωνήσει σε μια έκπτωση για προϊόντα τα οποία μπορούν να σταλούν στο Αφγανιστάν οδικώς ή σιδηροδρομικώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...