Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αποκτούν τον έλεγχο νέων περιοχών – Ρωσικές πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα

Φωτό αρχείου: Ένοπλοι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ήταν ένα από τα βασικά θέματα και στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για τη Συνεργασία της Σαγκάης (SCO) που έγινε στο Ντουσάμπε του Τατζικιστάν, ενώ οι Ταλιμπάν αποκτούν τον έλεγχο και νέων περιοχών, αναβαθμίζοντας την ισχύ τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε ανακοίνωσή τους οι ΥΠΕΞ Κίνας, Ρωσίας, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ινδίας και Πακιστάν κάλεσαν σε «τερματισμό της βίας» στο Αφγανιστάν και κάλεσαν την αφγανική κυβέρνηση να ενισχύσει την θέση της, προς όφελος της σταθερότητας. Τόνισαν δε τη σημασία μιας «αληθινά ειρηνικής διευθέτησης».

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός απεσταλμένος της Μόσχας για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, μιλώντας στο πρακτορείο RIA χαρακτήρισε «υποκρισία» τη στήριξη της αφγανικής κυβέρνησης στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, εκτιμώντας ότι στη πραγματικότητα «κάνει μια προσπάθεια να κλείσει τα μάτια της στη πραγματικότητα». Ο ίδιος – όπως αναμετέδωσε και το «Ρόιτερς» – ισχυρίστηκε ότι μόνη λύση από τη «τρέχουσα κρίση» είναι οι δύο πλευρές να διαπραγματευτούν αληθινά, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία και άλλες περιφερειακές δυνάμεις στέκονται ιδιαίτερα ευνοϊκά απέναντι στη δημιουργία «μεταβατικής κυβέρνησης» στο Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν απασχόλησε και διμερή συνάντηση που είχαν – στο περιθώριο της συνάντησης της SCO – οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Πακιστάν Σεργκέι Λαβρόφ και Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι που μεταξύ άλλων «τόνισαν την ανάγκη επέκτασης και της πολύπλευρης διμερούς τους συνεργασίας, ειδικά στον τομέα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας αλλά και την εμπορική – οικονομική σφαίρα».

Σήμερα οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σημαντικό μεθοριακό πέρασμα στα σύνορα του Αφγανιστάν και με το Πακιστάν, στην επαρχία Κανταχάρ. Το τελευταίο 10ήμερο οι Ταλιμπάν έχουν αποκτήσει τον έλεγχο σε διάφορα κρίσιμα σημεία στα σύνορα της χώρας, μεταξύ άλλων και στη μεθόριο με Τατζικιστάν, αλλά και Ιράν, ισχυροποιώντας έτσι το ρόλο τους και σε μια σειρά σημαντικές συναλλαγές (και οικονομικές) που συνδέονται με τη λειτουργία των συνόρων. Αξιωματούχος των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε (ανώνυμα) στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού στην δική μας πλευρά» των συνόρων και «στο στάδιο εκτίμησης της κατάστασης».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...