Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν περιοχή-κλειδί

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν χθες Κυριακή την περιοχή-κλειδί Παντζουάι, παλιό τους προπύργιο στην επαρχία Κανταχάρ, έπειτα από νυχτερινές μάχες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

Περίπου δεκαπέντε χιλιόμετρα από την πόλη Κανταχάρ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η Παντζουάι αποτελούσε για χρόνια προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών και υπήρξε επανειλημμένα θέατρο σφοδρών μαχών ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις δυνάμεις του NATO.

Η κατάληψη της περιοχής από τους Ταλιμπάν – ο ηγέτης τους, ο Χιμπατουλά Αχουντζάντα, κατάγεται απ’ αυτήν – ανάγκασε δεκάδες οικογένειες να την εγκαταλείψουν.

Σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO από τη βάση Μπαγκράμ, τη σημαντικότερη των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, 50 χιλιόμετρα βόρεια από την Καμπούλ, νευραλγικό κέντρο των επιχειρήσεων του συνασπισμού τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Παντζουάι, τον Χάστι Μοχάμαντ, οι Ταλιμπάν και οι κυβερνητικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε μάχες στη διάρκεια της νύχτας και οι τελευταίες εγκατέλειψαν την περιοχή.

Η αποχώρηση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την Μπαγκράμ και προσεχώς από το Αφγανιστάν επιτείνει την ανησυχία αρκετών παρατηρητών, που εκτιμούν ότι ο αφγανικός κυβερνητικός στρατός δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν χωρίς την αεροπορική υποστήριξη που του παρείχαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ. Μια αποχώρηση όπου οι ΗΠΑ προσφάτως δήλωσαν οτι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ το Αφγανιστάν [γεωπολιτικά], συμφωνούν με την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη χώρα – στο αεροδρόμιο.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση στην Καμπούλ, που άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2020 στην πρωτεύουσα του Κατάρ, δεν έχουν προχωρήσει.

Μολαταύτα ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ο Άμπντουλ Σάταρ Μιρζακουάλ, διαβεβαίωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Tolo News ότι η κυβέρνηση διαθέτει πλέον «ισχυρή αεροπορία». «Οι πόλεις είναι κόκκινη γραμμή», «θα τις υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις» έναντι των Ταλιμπάν, πρόσθεσε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...