Αφγανιστάν: Παζάρια των G7 με τους Ταλιμπάν με επίκεντρο την επιχείρηση εκκένωσης

Αφγανιστάν - Ταλιμπάν

Εντείνονται τα παζάρια με τους Ταλιμπάν, όσο πλησιάζει η 31η Αυγούστου, όπου όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει την τελευταία ημέρα παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Η χρονική επέκταση της επιχείρησης εκκένωσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, βρίσκεται στο επίκεντρο των παζαριών, με τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων κρατών –G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία) να συμφωνούν σε ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα παζαρέψουν με τους Ταλιμπάν, θέτοντας ως βασική προϋπόθεσή τους να επιτρέψουν οι τελευταίοι την ασφαλή διέλευση όσων Αφγανών επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα μετά τις 31 Αυγούστου.

«Αυτό που κάναμε σήμερα, στην G7, είναι ότι συμφωνήσαμε ότι μόνο σε μια κοινή προσέγγιση για τις εκκενώσεις αλλά επίσης και στον οδικό χάρτη για τον τρόπο με τον οποίο θα ασχοληθούμε με τους Ταλιμπάν», είπε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μετά τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής των ηγετών. «Η υπ’ αριθμόν 1 προϋπόθεση που θέτουμε ως G7 είναι ότι πρέπει να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση όσων επιθυμούν να φύγουν μέχρι τις 31 Αυγούστου και πέραν αυτής της ημερομηνίας», είπε.

«Κάποιοι από αυτούς θα πουν ότι δεν το δέχονται, κάποιοι από αυτούς ελπίζω ότι θα καταλάβουν το νόημα, επειδή η G7 έχει πολύ σημαντική επιρροή, οικονομική, διπλωματική και πολιτική», ισχυρίστηκε ο Τζόνσον.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, είπε σε δημοσιογράφους ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις σχετικά με το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα αεροδρόμιο που θα λειτουργεί από μη στρατιωτικό προσωπικό μετά την 31 Αυγούστου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφού ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα διαθέσει πάνω από 200 εκατ. ευρώ για «ανθρωπιστική βοήθεια στο Αφγανιστάν», είπε ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν ότι είναι «ηθική υποχρέωση» τους να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου, αναφέρει ότι «Θα κρίνουμε τις αφγανικές πλευρές από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια τους», τονίζοντας ότι «οι Ταλιμπάν που έχουν την εξουσία στο Αφγανιστάν θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους προκειμένου να εμποδίσουν την τρομοκρατία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως αυτά των γυναικών»και ότι το Αφγανιστάν «δεν πρέπει ποτέ να γίνει ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία και πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον άλλων» χωρών.

Οι Ταλιμπάν δεν δέχονται παράταση

Οι Ταλιμπάν διαμήνυσαν νωρίτερα ότι δεν έχουν συμφωνήσει στην παράταση και πέραν της 31ης Αυγούστου της καταληκτικής ημερομηνίας για την ολοκλήρωση της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι θέλουν όλοι οι απεγκλωβισμοί να έχουν τελειώσει μέχρι την ημέρα αυτήν.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπούλ, προειδοποίησε επίσης ότι οι Δυτικοί δεν θα πρέπει να απεγκλωβίζουν από το Αφγανιστάν παρά μόνο τους ξένους και όχι τους ειδικευμένους Αφγανούς. «Εξειδικευμένοι Αφγανοί, όπως μηχανικοί, απομακρύνονται από τη χώρα από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους και τους ζητάμε να το σταματήσουν αυτό».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι κινήσεις εδραίωσης των Ταλιμπάν στην εξουσία. Όπως μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera, οι Ταλιμπάν διόρισαν σήμερα υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας έναν πρώην κρατούμενο του Γκουαντάναμο, τον μουλά Αμπντούλ Καγιούμ Ζακίρ.

Ουάσιγκτον: Καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο σχέδιό του να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα την επιχείρηση εκκένωσης στο Αφγανιστάν και ότι σκοπεύει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα μέχρι τότε.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι το Πεντάγωνο πιστεύει ότι έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει όλους τους Αμερικανούς που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου.

«Ο απόλυτος στόχος μας εξακολουθεί να είναι στο τέλος του μήνα», είπε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι το Πεντάγωνο μπορεί να χρειαστεί πρόσθετες βάσεις για να στεγάσει εκτοπισμένους από το Αφγανιστάν.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει συμφωνήσει με τη σύσταση του Πενταγώνου ανέφερε σήμερα στο «Reuters» ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...