Αφγανιστάν: Πιεστική προσπάθεια Κίνας και Ιράν να ενισχύσουν τον ρόλο τους

Τατζικιστάν: Ασκήσεις του ΟΣΣΑ στα σύνορα με Αφγανιστάν
Φώτο Αρχείου / Τατζικιστάν: Ασκήσεις του ΟΣΣΑ στα σύνορα με Αφγανιστάν

Την πιεστική προσπάθεια της Κίνας, του Ιράν και άλλων χωρών της περιοχής να ενισχύσουν τον ρόλο τους στο Αφγανιστάν και γενικά στην Κεντρική Ασία επιβεβαίωσε προχτές η 2η συνάντηση των ΥΠΕΞ των χωρών που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, η οποία έγινε στην Τεχεράνη. Η 1η συνάντηση (με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Κίνας, Πακιστάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Ιράν) είχε γίνει διαδικτυακά τον Σεπτέμβρη, σε μια πρωτοβουλία που τυπικά ξεκίνησε το Ισλαμαμπάντ.

Ιράν: Μηχανισμός περιφερειακής συνεργασίας για ζητήματα ασφάλειας και ανταλλαγής πληροφοριών

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χοσέιν Αμίρ – Αμπντολαχιάν, εξέφρασε την προσδοκία ότι θα διασαφηνιστούν η πραγματικότητα που επικρατεί στο ίδιο το Αφγανιστάν και οι προσδοκίες των χωρών που επηρεάζονται από τις εξελίξεις σε αυτό. Παρουσιάζοντας την πρόταση του Ιράν για εξεύρεση λύσης στην «αφγανική κρίση», σημείωσε – σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA – την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης μέσα από ενδοαφγανικό διάλογο, χωρίς αποκλεισμούς, που θα εκπροσωπεί αποτελεσματικά και βιώσιμα όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες του Αφγανιστάν. Πρότεινε επίσης οι χώρες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν να συγκροτήσουν έναν μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας για ζητήματα ασφάλειας και ανταλλαγής πληροφοριών, καθώς επίσης να διαμεσολαβήσει ο ΟΗΕ για να γίνει διάλογος μεταξύ των διαφορετικών αφγανικών πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων και μετά να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Κίνα: Οι Ταλιμπάν «είναι πρόθυμοι για διάλογο με τον κόσμο»

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι – ο οποίος στις αρχές της βδομάδας συνάντησε στο Κατάρ πολυμελή αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν – υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν «είναι πρόθυμοι για διάλογο με τον κόσμο» και ανακοίνωσε πως «η Κίνα θα φιλοξενήσει την τρίτη συνάντηση γειτόνων του Αφγανιστάν την κατάλληλη στιγμή». Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν τόνισε ότι το Πεκίνο «πιστεύει πως οι Αφγανοί Ταλιμπάν θα κρατήσουν σαφείς αποστάσεις από την ETIM (σ.σ. αυτονομιστική ισλαμιστική οργάνωση που δρα στα σύνορα Αφγανιστάν – Κίνας) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις και πως θα λάβουν πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αποφασιστική εξουδετέρωσή τους». Αναφερόμενος στη συνάντηση Γουάνγκ – Ταλιμπάν στην Ντόχα, επιβεβαίωσε ότι συμφωνήθηκε η δημιουργία διμερούς μηχανισμού διασύνδεσης «για να συζητηθούν εκατέρωθεν επισκέψεις το επόμενο διάστημα».

Ρωσία: Οι γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν να μην επιτρέψουν τη στρατιωτική παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα στη συνάντηση των «6» έστειλε και ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Λαβρόφ, καλώντας «τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν να μην επιτρέψουν τη στρατιωτική παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που σκοπεύουν να μετακινηθούν εκεί μετά την αποχώρησή τους από το έδαφος του Αφγανιστάν». Ανάμεσα σε άλλα ο Λαβρόφ είπε ότι για τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές χώρες «το Αφγανιστάν διαχρονικά δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα βολικό εργαλείο για να εξυπηρετήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα».

ΗΠΑ: Μέσα σε 6 μήνες το «Ισλαμικό Κράτος» θα μπορούσε να επιτεθεί στις HΠΑ από το Αφγανιστάν

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας Κόλιν Καλ κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πως μέσα σε 6 μήνες το «Ισλαμικό Κράτος» θα μπορούσε να αναπτύξει τέτοιες ικανότητες ώστε να επιτεθεί στις HΠΑ από το Αφγανιστάν. Εξέφρασε τον προβληματισμό για το αν οι Ταλιμπάν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη οργάνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Δείτε ακόμα...