Αφγανιστάν: Πολύπλευρες παρεμβάσεις Ρωσίας και Κίνας

Μια εκ νέου παρέμβαση για την αποδέσμευση των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας του Αφγανιστάν (το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων βρίσκεται στις ΗΠΑ) και άλλων ποσών που αφορούν τη χώρα (από χορηγίες και προγράμματα διεθνών οργανισμών) έκανε η Κίνα, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν, να δηλώνει πως «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να τα δεσμεύουν χωρίς δικαιολογία. Πρέπει να αντιμετωπίσουν το νόμιμο αίτημα του λαού του Αφγανιστάν, να εγκαταλείψουν την τακτική των κυρώσεων και της πίεσης και να σταματήσουν να εγείρουν εμπόδια στην ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν».

Το «αφγανικό ζήτημα» επίσης, ήταν βασικό θέμα και στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) που ξεκίνησε χτες στο Ντουσάμπε του Τατζικιστάν. Οι ηγέτες Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας συμμετείχαν διαδικτυακά στη Σύνοδο, ενώ υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη ένωση συμμετέχουν ακόμα Πακιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν. Αποφασίστηκε σήμερα να συνεδριάσουν από κοινού για το Αφγανιστάν τα μέλη της SCO και του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (Ρωσία, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν).

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη Σύνοδο του SCO, συμμετείχε και ο Εμπραχίμ Ραϊσί, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό με την ιδιότητα του Προέδρου του Ιράν. Η σύνοδος αναμένεται να αποφασίσει την ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό (μέχρι σήμερα έχει καθεστώς παρατηρητή).

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, μετά από συνάντηση που είχε στο Ντουσάμπε με τους ομολόγους του από Κίνα και Πακιστάν, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι οι χώρες που έχουν απευθείας σύνορα με το Αφγανιστάν είναι ικανές να επιδράσουν στην κατάσταση στην περιοχή και επίσης να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό να αντιμετωπίσει την κρίση που προκάλεσε ο 20ετής πόλεμος που ξεκίνησαν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ».

Προχτές, οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) κατέληξαν σε μέτρα απέναντι στις «προκλήσεις για την ασφάλεια των χωρών της Κεντρικής Ασίας», όπως η «τρομοκρατική απειλή», η διακίνηση ναρκωτικών και η «παράνομη μετανάστευση», ενώ συμφώνησαν να πραγματοποιούν και κοινές επιχειρήσεις στα σύνορα Τατζικιστάν – Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων και με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, να ενταθεί η συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας και σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας.

Επανέλαβαν δε ότι «τα κράτη – μέλη του CSTO τάσσονται κατά της ανάπτυξης στο έδαφός τους στρατιωτικών υποδομών των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ που έχουν μετακινηθεί από το Αφγανιστάν». Ο δε Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, μιλώντας για την κατάσταση στα «εξωτερικά σύνορα» της CSTO, τη χαρακτήρισε «όχι απλά ασταθή, αλλά περιέχει αληθινά κρίσιμες προκλήσεις».

Πηγη ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...