Αφγανιστάν: Υπό όρους κατάπαυση του πυρός προτείνουν οι Ταλιμπάν

Πρόταση για τρίμηνη κατάπαυση του πυρός κατέθεσαν οι Ταλιμπάν, με όρο όμως την απελευθέρωση 7.000 μελών τους που κρατούνται σε αφγανικές φυλακές. Την πρόταση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης Ναντέρ Ναντέρι, μιλώντας για «σημαντική απαίτηση» και προσθέτοντας ότι οι Ταλιμπάν ζητούν επίσης τα ονόματα των ηγετών τους να αφαιρεθούν από μια σχετική «μαύρη λίστα» που έχει ο ΟΗΕ.

Η πρόταση κατατέθηκε ενώ οι Ταλιμπάν έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα στο πεδίο των μαχών σε πολλές περιφέρειες και ενώ πληθαίνουν εκκλήσεις για «να σταματήσει η βία» και να ξεκινήσουν αποφασιστικές συνομιλίες για μια μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν. Μάλιστα αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν βρέθηκε πρόσφατα στη Μόσχα για σχετικές συζητήσεις.

Σημειωτέον οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε «επ’αόριστον κατάπαυση του πυρός» στην δυτική επαρχία Μπαντγκίς, η πρωτεύουσα της οποίας Καλά-ι-Νάου δέχονταν επίθεση εδώ και μέρες από τους Ταλιμπάν. Οι τοπικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν σε εκεχειρία με τους Ταλιμπάν, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Χεσαμουντίν Σαμς. “Η εκεχειρία μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν τέθηκε σε ισχύ γύρω στις 10.00 (τοπική ώρα) σήμερα”, Πέμπτη, και “αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τους παραδοσιακούς αρχηγούς φυλών”, εξήγησε. “Δέκα πρεσβύτεροι φυλών πήραν την πρωτοβουλία της εκεχειρίας, έτσι πρώτα μίλησαν στους Ταλιμπάν και μετά στην τοπική κυβέρνηση και οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην εκεχειρία”, δήλωσε ο Σαμς.

Το Αφγανιστάν αναμενόταν να τεθεί σήμερα στο επίκεντρο και συνάντησης που ζήτησε ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι να έχει με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης με θέμα: «Κεντρική και Νότια Ασία: περιφερειακή συνδεσιμότητα. Προκλήσεις και ευκαιρίες». Ο Γι δήλωσε έτοιμος να συζητήσει με το Λαβρόφ όλη την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή «να ανταλλάξουμε απόψεις, να συγκρίνουμε τις προσεγγίσεις μας για τη τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή μας και να φτάσουμε σε νέες συμφωνίες».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...