Αφγανιστάν: Σκοτώθηκαν μέλη του στρατού από τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 14 μέλη του αφγανικού στρατού σκοτώθηκαν από επίθεση των Ταλιμπάν, καθώς η κυβέρνηση του Αφγανιστάν δήλωσε ότι η εκεχειρία του Έιντ δεν είχε τελειώσει ακόμη.

Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε, την Παρασκευή, ότι μέλη του αφγανικού στρατού σκοτώθηκαν στην επαρχία Πακτίγια. Επίσης, τρεις άλλοι τραυματίστηκαν στην επίθεση που επιβεβαιώθηκε και από τους Ταλιμπάν.

Μια ημέρα νωρίτερα, οι Ταλιμπάν σκότωσαν τουλάχιστον 14 άτομα από τις δυνάμεις ασφαλείας στο βόρειο Parwan και στις δυτικές επαρχίες Farah.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβούλου για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (JSA) Javid Faisal, ωστόσο, έγραψε σε ένα tweet την Παρασκευή ότι το “detente” που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των εορτών του Έιντ, σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, συνεχίζεται.

“Η κατάπαυση του πυρός δεν έχει τελειώσει ακόμη. Υπήρξαν παραβιάσεις επειδή είναι μια περίπλοκη τεχνική διαδικασία που απαιτεί καλό συντονισμό μεταξύ των δύο πλευρών”, δήλωσε ο Faisal.

“Είναι σημαντικό να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός και, για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, η Αφγανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να την παρατείνει”, δήλωσε εκπρόσωπος της NSA σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Παρά τη βία, έχει συνεχιστεί μια ανταλλαγή κρατουμένων που είναι κρίσιμη για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στο Αφγανιστάν.

Αντιπροσωπεία Ταλιμπάν στην Καμπούλ

Μια πενταμελής αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν έφτασε στην Καμπούλ την Πέμπτη για να συνεργαστεί με μια κυβερνητική ομάδα για την απελευθέρωση κρατουμένων και από τις δύο πλευρές, ανέφεραν εκπρόσωποι και των δύο πλευρών στο Twitter.

Μια συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, προέβλεπε ότι η αφγανική κυβέρνηση θα απελευθερώσει έως και 5.000 φυλακισμένους Ταλιμπάν, ενώ οι Ταλιμπάν θα ελευθερώσουν περίπου 1.000 υπαλλήλους δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν.

Ωστόσο, η ανταλλαγή κρατουμένων καθυστέρησε καθώς ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani, αρνήθηκε να απελευθερώσει και τους 5.000 φυλακισμένους ταυτόχρονα. Μέχρι στιγμής, η Καμπούλ έχει ελευθερώσει περίπου 3.000 κρατούμενους των Ταλιμπάν, ενώ η ένοπλη ομάδα είχε απελευθερώσει περίπου 300 αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που κρατούσαν αιχμάλωτους.

Την Τρίτη, η αφγανική κυβέρνηση απελευθέρωσε 900 μέλη των Ταλιμπάν από τη φυλακή, η μεγαλύτερη τέτοια απελευθέρωση, ως μέρος της ανταλλαγής κρατουμένων βάσει της συμφωνίας της Ντόχα.

Βία μετά τη λήξη της εκεχειρίας 

Αναζωπυρώθηκαν αψιμαχίες μεταξύ μαχητών Ταλιμπάν και αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας μετά το τέλος της τριήμερης ανακωχής τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

“Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε σημεία ελέγχου στην περιοχή Syagird της κεντρικής επαρχίας Parwan αργά το βράδυ της Τετάρτης”, δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ αναμένεται να αποσύρουν τις δυνάμεις τους μετά από σχεδόν 19 χρόνια στο Αφγανιστάν, αφήνοντας την αφγανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την ένοπλη ομάδα για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη ανανέωσε την επιθυμία του για πλήρη στρατιωτική απόσυρση από το Αφγανιστάν, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είχε ορίσει ημερομηνία-στόχο.

“Είμαστε εκεί 19 χρόνια και, ναι, νομίζω ότι είναι αρκετό … Μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε αν θέλουμε”, δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου.

Με πληροφορίες από: aljazeera

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...