Αφγανιστάν: Σύλληψη πανεπιστημιακού επειδή είχε καταγγείλει τον αποκλεισμό των γυναικών από την ανώτατη εκπαίδευση

Δημόσια κακοποίηση γυναικών από την «πολιτοφυλακή» των Ταλιμπάν - Καμπούλ, Αφγανιστάν - Σεπτέμβριος 2001
Φώτο Αρχείου / Δημόσια κακοποίηση γυναικών από την «πολιτοφυλακή» των Ταλιμπάν – Καμπούλ, Αφγανιστάν – Σεπτέμβριος 2001

Οι αρχές στο Αφγανιστάν «χτύπησαν και συνέλαβαν» πανεπιστημιακό ο οποίος είχε καταγγείλει από την τηλεόραση την απαγόρευση που επέβαλαν οι Ταλιμπάν στις γυναίκες να φοιτούν στο πανεπιστήμιο, έγινε γνωστό σήμερα από τον βοηθό του.

Τον Δεκέμβριο ο Ισμαήλ Μάσαλ έσκισε τα πτυχία του ζωντανά στην τηλεόραση στη διάρκεια συνέντευξής του σε ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά δίκτυα του Αφγανιστάν, το TOLOnews, για να καταγγείλει τον αποκλεισμό των γυναικών από την ανώτατη εκπαίδευση.

Τις τελευταίες ημέρες τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες με τον Μάσαλ, ο οποίος παραιτήθηκε από τρία ιδιωτικά πανεπιστήμια της Καμπούλ όπου εργαζόταν, να σπρώχνει ένα καροτσάκι γεμάτο βιβλία στους δρόμους της αφγανικής πρωτεύουσας και να τα δίνει σε περαστικούς.

Ο Μάσαλ «χτυπήθηκε χωρίς έλεος και συνελήφθη με ιδιαίτερα απρεπή τρόπο από μέλη του Ισλαμικού Εμιράτου», δήλωσε σήμερα ο βοηθός του Φαρίντ Άχμαντ Φάζλι.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε τη σύλληψη. «Ο καθηγητής Μάσαλ επιδιδόταν για κάποιο καιρό σε προκλητικές ενέργειες εναντίον του συστήματος», ανήρτησε στο Twitter ο Αμπντούλ Χακ Χάμαντ, διευθυντής του υπουργείου Ενημέρωσης και Πολιτισμού.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας τον συνέλαβαν για να διενεργήσουν έρευνα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...