Αφγανιστάν : «Τεράστια ευκαιρία» για ειρήνη βλέπουν οι ΗΠΑ

Σημαία Αφγανιστάν

Σε νέα φάση ίσως περάσει η εμπλοκή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και γενικά στην Ασία, μέσω της “ιμπεριαλιστικής ειρήνης” που έχει την ‘σφραγίδα’ της, για την λειτουργία των αγορών και των δρόμων μεταφοράς, στο πλαίσιο αναμέτρησης με τον βασικό τους αντίπαλο, την Κίνα.

Αναφερόμενος σε μια εκεχειρία που ξεκίνησε στις 22/2, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ισχυρίστηκε ότι σε γενικές γραμμές τηρείται, και ότι αν προχωρήσουν διαπραγματεύσεις που σχεδιάζονται (με τη συμμετοχή και της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν) στις επόμενες μέρες,θα υπογραφεί «συμφωνία ΗΠΑ- Ταλιμπάν σε συντονισμό με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του Αφγανιστάν, που βέβαια είναι υπό διαμόρφωση.

Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει «ένα χρονοδιάγραμμα που θα καθοριστεί με βάση τις συνθήκες και σταδιακά, για την αποχώρηση των στρατευμάτων μας και την έναρξη ενδοαφγανικών διαπραγματεύσεων. Αν ξεκινήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, θα είναι η πρώτη φορά που Αφγανοί οι οποίοι εκπροσωπούν όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στη σύγκρουση θα καθίσουν μαζί και θα ξεκινήσουν τη σκληρή δουλειά της συμφιλίωσης».

Νωρίτερα, ο Πομπέο είχε τονίσει πως «πρώτα απ’ όλα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Είμαστε περήφανοι για τους καρπούς μας (σ.σ. της πολύχρονης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη χώρα), αλλά οι στρατηγοί μας έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτός ο πόλεμος είναι απίθανο να κερδηθεί στρατιωτικά χωρίς τρομακτικά πρόσθετους πόρους», σχολιάζοντας ότι «όλες οι πλευρές κουράστηκαν να πολεμούν…»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...