Αφγανιστάν: Θα παραμείνει μια μικρή «τεχνική ομάδα» ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Η Τουρκία ολοκλήρωσε την επιχείρηση αποχώρησης όλων των στρατιωτών και των πολιτών της από το Αφγανιστάν, εκτός από μια μικρή «τεχνική ομάδα» που έμεινε πίσω, ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι μια μάχη «τρομοκρατικών οργανώσεων» διεξάγεται στη χώρα αυτήν.

«Κάναμε αυτό για το οποίο ήμασταν υπεύθυνοι και από απόψε, όλο το προσωπικό μας έχει αποσυρθεί», είπε ο Ερντογάν, από το Σαράγεβο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. «Θα παραμείνει μόνο μία μικρή τεχνική ομάδα», πρόσθεσε, καθώς εντείνονται οι διαπραγματεύσεις με φόντο τις προσπάθειες της Άγκυρας να ενισχύσει τον ρόλο της και να τον αξιοποιήσει ευρύτερα.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο «τι είδους σύγκρουση» θα έχουν οι Ταλιμπάν με το Ισλαμικό Κράτος στο Αφγανιστάν. «Αυτό που είναι σαφές είναι ότι πρόκειται για μια μάχη μεταξύ τρομοκρατικών οργανώσεων», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera που εδρεύει στο Κατάρ, επικαλούμενο μια πηγή των Ταλιμπάν, είπε ότι η Τουρκία αποδέχτηκε το αίτημά τους να αναλάβει τη διαχείριση του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ. Ωστόσο, ο Ερντογάν είπε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση ακόμη. «Οι Ταλιμπάν μας ζήτησαν να αναλάβουμε τη λετουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Δεν έχουμε λάβει ακόμη απόφαση για το ζήτημα» σημείωσε ο Ερντογάν.

Οι Ταλιμπάν είχαν ζητήσει τεχνική βοήθεια από την Τουρκία για το αεροδρόμιο μετά την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτών από το Αφγανιστάν, στις 31 Αυγούστου, διευκρινίζοντας όμως ότι η διορία αυτή ισχύει και για τις τουρκικές δυνάμεις. Δύο αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι η Τουρκία δεν θα βοηθήσει στη λειτουργία του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων, εκτός και αν οι Ταλιμπάν συμφωνήσουν να υπάρχει τουρκική ασφάλεια, μετά την πολύνεκρη επίθεση της Πέμπτης.

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν επίσης τεχνική βοήθεια και από το Κατάρ για τον ίδιο λόγο.

Δείτε ακόμα...