Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας κύματος ψύχους

Παιδιά στο Αφγανιστάν - Κύμα ψύχους
Φώτο Αρχείου / Παιδιά στο Αφγανιστάν – Κύμα ψύχους / Πηγή: TWITTER

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια εβδομάδα εξαιτίας κύματος ψύχους που πλήττει το Αφγανιστάν, χώρα ήδη αντιμέτωπη με πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι αρχές.

Στην Καμπούλ και σε επαρχίες της φτωχής χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, οι θερμοκρασίες έπεσαν πολύ κάτω από το μηδέν μετά τις 10 Γενάρη. Στην κεντρική επαρχία Γκορ αναφέρθηκαν οι χαμηλότερες: –33° Κελσίου το Σαββατοκύριακο της 14ης και της 15ης Γενάρη. Στην επαρχία Μπαγκντίς, τα θερμόμετρα έδειξαν –28° Κελσίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αντιμετώπισης Καταστροφών, τουλάχιστον 70 άνθρωποι πέθαναν αφότου άρχισε το κύμα ψύχους. Χάθηκαν επίσης 70.000 βοοειδή, ζώα με κρίσιμη σημασία για τη χώρα.

Σε τομείς στο κεντρικό και στο βόρειο τμήμα της χώρας σφοδρές χιονοπτώσεις έκλεισαν οδικούς άξονες, σύμφωνα με οπτικό υλικό που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το κύμα ψύχους προστίθεται στις τεράστιες δυσκολίες που καλείται να ξεπεράσει η χώρα, ήδη αντιμέτωπη με μια από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις στον πλανήτη. Οι μισοί και πλέον από τους 38 εκατ. κατοίκους του Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν οξεία διατροφική ανασφάλεια. Τρία εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να υποστούν υποσιτισμό.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa)

Δείτε ακόμα...