Αφγανιστάν: Υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν η μισή και πλέον χώρα

Τουλάχιστον τις 210 από τις περίπου 400 περιφέρειες του Αφγανιστάν ελέγχουν πλέον οι Ταλιμπάν μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων.

Πλέον η ισλαμιστική οργάνωση κατέχει κάτι παραπάνω από το 50% της χώρας. Κατά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση διατηρεί τον πλήρη έλεγχο σε μόλις 110 περιφέρειες και σε περίπου άλλες 80 οι δύο πλευρές δίνουν μάχες.

Οι Ταλιμπάν ξεκίνησαν την επίθεσή τους, ταυτόχρονα με την αποχώρηση των κατοχικών ΝΑΤΟϊκών στρατιωτών από τη χώρα, στο πλαίσιο της αναδιάταξης των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στην Ασία, ώστε να αντιστοιχιστούν με τις ανάγκες του ανταγωνισμού με την Κίνα.

Η προέλαση των Ταλιμπάν και τα κέρδη τους επί του πεδίου, εμποδίζουν και την επίτευξη μίας εκεχειρίας: Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων της ισλαμιστικής οργάνωσης με εκπροσώπους της αφγανικής κυβέρνησης στη Ντόχα ολοκληρώθηκε χωρίς σημαντική πρόοδο.

Οι δύο αντιπροσωπείες διαπραγματευτών, οι οποίες βρίσκονταν στη Ντόχα από το Σάββατο, δήλωσαν απλώς ότι «οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο έως ότου επιτευχθεί μια διευθέτηση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...