Αφρική: Περιοδεία του Αμερικανού Υπ. Εξ με το μάτι στην Κίνα

ΗΠΑ - Άντονι Μπλίνκεν
Φώτο Αρχείου / Άντονι Μπλίνκεν / Πηγή: TWITTER

Στο πλαίσιο του σφοδρού ανταγωνισμού των ΗΠΑ κυρίως με την Κίνα για το «προβάδισμα» στην Αφρική, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ξεκίνησε την Τετάρτη μια πενθήμερη μίνι αφρικανική περιοδεία, με σταθμούς σε Κένυα, Νιγηρία και Σενεγάλη.

Η… αποστολή του Μπλίνκεν δεν είναι εύκολη, καθώς η Κίνα μέσα στην τελευταία 20ετία κατάφερε να γίνει η πρώτη χώρα σε επενδύσεις και ο μεγαλύτερος κρατικός δανειστής στην Αφρική, πραγματοποιώντας τεράστια έργα υποδομών, αξίας πολλών εκατοντάδων δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ενας Δρόμος – Μία Ζώνη».

Σε ένα τέτοιο φόντο εμφανίζεται ο Μπλίνκεν για να δηλώσει το «παρών» των ΗΠΑ και των αμερικανικών μονοπωλίων, ενώ η επιλογή των τριών αφρικανικών χωρών τις οποίες επισκέπτεται δεν έγινε τυχαία.

Η Κένυα, χώρα με περιφερειακή ισχύ στην Ανατολική Αφρική, είναι κόμβος σε μεταφορές και εμπόριο, παίζοντας νευραλγικό ρόλο σε γεωπολιτικά παιχνίδια που συνδέονται με τους έντονους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Παράλληλα, από τον Ιούλη του 2020 Κένυα και ΗΠΑ ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η πρώτη του είδους στην υποσαχάρια Αφρική…

Ακριβώς για τη διασφάλιση αυτής της «στρατηγικής σχέσης», ο Μπλίνκεν κατά την τωρινή επίσκεψή του επέστησε μεταξύ άλλων την προσοχή του στις πολιτικές διεργασίες και στις επικείμενες εκλογές του 2022, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ασφαλούς διεξαγωγής του, δίχως τις σφαγές του 2007, ή τις ταραχές και τις καταγγελίες για νοθεία και βία του 2013 και του 2017.

Σε οικονομικό επίπεδο, οι αμερικανικές επενδύσεις μέχρι στιγμής αφορούν κυρίως τον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας, της Πληροφορικής και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ωστόσο, όπως επιβεβαιώθηκε και από την Κοινή Δήλωση, γίνεται προσπάθεια να μπει στο επίκεντρο και η ανάπτυξη υποδομών μέσω της πρωτοβουλίας «Build Back Better World».

Η στόχευση αυτή, βέβαια, δεν είναι τυχαία, καθώς ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία η Κίνα έχει πραγματοποιήσει τεράστια έργα υποδομών στη χώρα. Σημαντικά έργα, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο σύνδεσης της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι με το λιμάνι της Μομπάσα, που εξυπηρετεί τις ανάγκες πολλών αφρικανικών χωρών (γνωστό ως σιδηρόδρομος SGR ή «Mantaraka Express»), έγιναν από κινεζικά κατασκευαστικά μονοπώλια. Κινεζική σφραγίδα υπάρχει επίσης στο σιδηροδρομικό δίκτυο Ναϊρόμπι – Μάλαμπα, όπως επίσης σε οδικά δίκτυα, γέφυρες και υπηρεσίες συγκοινωνιών, αθλητικά στάδια, δημόσια κτίρια αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων. Ταυτόχρονα, οι σχολές εκμάθησης Κινεζικών μέσω του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» πολλαπλασιάζονται σε Ναϊρόμπι, Μομπάσα και άλλες μεγάλες πόλεις, όπως επίσης τα κινεζικά καταστήματα λιανικής, εστίασης κ.λπ.

Δεν είναι συνεπώς καθόλου περίεργο που η Κίνα αυτήν τη στιγμή έχει στα χέρια της το 1/3 του εξωτερικού χρέους της Κένυας…

Η Νιγηρία, είναι η πολυπληθέστερη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής και μία από τις πρώτες αφρικανικές χώρες σε παραγωγή πετρελαίου.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να αξιοποιήσουν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», απέναντι στην έξαρση της δράσης οργανώσεων τζιχαντιστών («Μπόκο Χαράμ», «Αλ Κάιντα», «Ισλαμικό Κράτος» κ.λπ.), για να αυξήσουν την παρουσία και τον ρόλο του αμερικανικού στρατού και να αποκτήσουν καλύτερα «πατήματα» για την παρέμβασή τους στη χώρα.

Και στην περίπτωση της Νιγηρίας, όμως, η παρουσία της Κίνας είναι ισχυρή σε έργα υποδομών, στην εκμετάλλευση χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων, σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κ.ά. Τον περασμένο Οκτώβρη, μάλιστα, ο Κινέζος πρέσβης στην Αμπούτζα, Κούι Τζιαντσάν, ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εμφάνιση και δράση μεγάλων κινεζικών τραπεζών στη Νιγηρία, η οποία είναι μέλος του ΟΠΕΚ και πουλά το πετρέλαιό της σε δολάρια… Σε σχετικό άρθρο της αγγλόφωνης κινέζικης διπλωματικής επιθεώρησης «The Diplomat», ξεκάθαρα αναφέρεται ότι απώτερος στόχος του σχεδίου στενότερης συνεργασίας των Κεντρικών Τραπεζών Νιγηρίας και Κίνας δεν είναι μόνο η αύξηση των μεταξύ τους εμπορικών συναλλαγών σε νομίσματα των δύο χωρών (όπως έγινε στο πλαίσιο της σχετικής τριετούς συμφωνίας 2019 – 2021), αλλά και να πειστούν διεθνή μονοπώλια Ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη Νιγηρία να δεχτούν την πληρωμή και σε γουάν…

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού ΥΠΕΞ προγραμματιζόταν να είναι η Σενεγάλη, που αναλαμβάνει το επόμενο διάστημα την προεδρία της Αφρικανικής Ενωσης.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν μάλιστα πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες πριν την 8η υπουργική σύνοδο του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας και Αφρικής (FOCAC), που θα φιλοξενηθεί στη Σενεγάλη (28 και 29 Νοέμβρη). Στο επίκεντρο της εν λόγου συνόδου θα βρεθούν η εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων Κίνας και Αφρικής, η προώθηση της σινο-αφρικανικής «Βιώσιμης Ανάπτυξης» και η χαρτογράφηση «ενός κοινού μέλλοντος σε μία νέα εποχή» στο πλαίσιο του «Οράματος Συνεργασίας 2030».

Και στην περίπτωση της Σενεγάλης, που συμμετέχει στην κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη – Ενας Δρόμος», δεν λείπουν τα μεγάλα κινεζικά έργα υποδομών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Μεγάλο Εθνικό Θέατρο στο Ντακάρ, το μεγαλύτερο εθνικό στάδιο της χώρας, «Leopold Sedar Senghor», το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Νταμνιάντιο, το Βιομηχανικό Πάρκο «Νταμνιάντιο» (30 χλμ. από το Ντακάρ), οι οδικοί άξονες Θάις (Thies) – Τούμπα, Ντακάρ – Εμπούρ και Θάις – Ντακάρ, και η ταχεία λεωφορειακή γραμμή σύνδεσης του Ντακάρ με τα προάστια της πρωτεύουσας.

Με δυο λόγια, σε όλη τη διαδρομή της περιοδείας Μπλίνκεν, «βγάζουν μάτι» ο ανταγωνισμός ΗΠΑ – Κίνας και η προσπάθειά τους να ενισχύσουν τη θέση τους σε βάρος των σχεδίων της άλλης πλευράς. Στη βάση ακριβώς αυτής της αντιπαράθεσης ανάβουν «φιτίλια» και φουντώνουν «φωτιές» σε βάρος των λαών της Αφρικής, όπως άλλωστε επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις σε αυτές τις τρεις χώρες αλλά και στην ευρύτερη «γειτονιά» τους, π.χ. στην Αιθιοπία, στη Σομαλία, στο Σουδάν κ.ο.κ.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...