«Αφύσικη» παλίρροια σε Περού, Ισημερινό και Χιλή στοίχισε τη ζωή σε 3 ανθρώπους

Πλημμύρες από τον κυκλώνα Γιάκου στο Περού
(Φωτό αρχείου) Πηγή: Twitter

Οι ακτές του Περού, του Ισημερινού και της Χιλής επλήγησαν από ασυνήθιστης σφοδρότητας κύματα, φουσκοθαλασσιά η οποία στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και οδήγησε στο κλείσιμο των περισσότερων περουβιανών λιμανιών.

Τα κύματα ξεπερνούσαν τα τέσσερα μέτρα στο Περού και τα δύο στον Ισημερινό, σύμφωνα με τις αρχές των δύο χωρών.

Ο επικεφαλής της γραμματείας διαχείρισης κινδύνων του Ισημερινού Χόρχε Καρίγιο έκανε λόγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης για «ακραίο» φαινόμενο και προειδοποίησε πως μπορεί να επανεμφανιστούν ανάλογα στο μέλλον.

«Δυστυχώς, καταγράψαμε δυο θανάτους», και τους δύο στη Μάντα (νοτιοδυτικά), πρόσθεσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με το πολεμικό ναυτικό της Χιλής, 30χρονος πέθανε στο βόρειο τμήμα της χώρας, σε παραλία στην πόλη Ικίκε, όπου είχε απαγορευτεί στους πολίτες να πάνε για μπάνιο κι είχε εκδοθεί προειδοποίηση για ψηλά κύματα, σε ισχύ ως την Τρίτη.

Στα ανοικτά του Περού, 31 αλιείς αποκλεισμένοι στη θάλασσα διασώθηκαν από το πολεμικό ναυτικό και οδηγήθηκαν στην πόλη Τούμπες (βορειοδυτικά), σύμφωνα με τον Τύπο.

Ο ένας από αυτούς είπε ωστόσο στον ραδιοφωνικό σταθμό Exitosa ότι παρέμεναν αποκλεισμένοι στη θάλασσα τουλάχιστον 180 συνάδελφοί του.

Στο Περού, έκλεισαν 91 από τα 121 λιμάνια της χώρας από προχθές Σάββατο ως μεθαύριο Τετάρτη και επιβλήθηκαν περιορισμοί στην πρόσβαση στις παραλίες, ανέφερε το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (COEN) μέσω X.

Σύμφωνα με προειδοποιητικό δελτίο που εξέδωσε ο ίδιος θεσμός την Παρασκευή, η παλίρροια αναμενόταν να διαρκέσει ως την Τετάρτη 1η Ιανουαρίου, πλήττοντας διάφορες περιοχές, από βορρά προς νότο.

Το ωκεανογραφικό και ανταρκτικό ινστιτούτο του πολεμικού ναυτικού του Ισημερινού ανέφερε πως το φυσικό φαινόμενο μεταφράζεται σε κύματα «υψηλότερα του μέσου όρου», συνεχή και «μακράς διάρκειας», που προκαλούνται από μακρινές καταιγίδες και μετακινούνται κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού ώσπου «φθάνουν στις ακτές μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...