Αγανάκτηση για τα μεγάλα προβλήματα, αγωνία για το μέλλον – Συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης

Γιάννουλη Λάρισας, πλημμύρες
Πηγή: Eurokinissi

Τους 15 έφτασαν οι νεκροί στην πολύπαθη Θεσσαλία, η οποία παραμένει βυθισμένη μέσα στις λάσπες και στα νερά από τις καταστροφικές πλημμύρες, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοούμενων. Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χωριά που είναι πλημμυρισμένα και απροσπέλαστα.

Κάθε επόμενη μέρα βρίσκει τους κατοίκους γεμάτους απόγνωση και οργή. Τους βρίσκει να προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές τους από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή, καθώς η απίστευτη έκταση των καταστροφών αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο όσο υποχωρεί το νερό.

Τα χιλιάδες νεκρά ζώα που ήδη αποσυντίθενται, τα λιμνάζοντα νερά, η καταστροφή των δομών ύδρευσης και η απουσία πόσιμου νερού, τα κουνούπια, συνιστούν μια υγειονομική βόμβα, με σοβαρό τον κίνδυνο να υπάρξει διάδοση μολυσματικών ασθενειών. Ενδεικτικό είναι ότι εκδηλώθηκαν περιστατικά γαστρεντερίτιδας σε παιδιά στον Βόλο.

Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν εκτεταμένη διάβρωση εδαφών, ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού μετέφεραν φερτά υλικά που απέθεσαν σε πολλά σημεία. Ολα αυτά τα χωράφια έχουν πάθει μεγάλη ζημιά, που θα μειώσει τη γονιμότητα του εδάφους και θα επηρεάσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, οι επισκέψεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών κλιμακίων στις πληγείσες περιοχές και τα όσα ειπώθηκαν, αποδεικνύουν ότι τους πληγέντες τους περιμένει ένας πραγματικός Γολγοθάς. Είναι μέτρα – σταγόνα στον ωκεανό, που δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες τους, ακόμα και για τα στοιχειώδη, με αποτέλεσμα ούτε τα σπίτια να φτιάχνονται ούτε οι ίδιοι να στέκονται στα πόδια τους.

Πολλές περιοχές της Θεσσαλίας είναι αποκομμένες από τις μεγάλες ζημιές στις υποδομές, ενώ κομμένη είναι η Εθνική οδός από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη.

Στο πλευρό του λαού που δοκιμάζεται οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη Θεσσαλία κάνουν πράξη και αυτές τις τραγικές στιγμές το «μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

Στην πόλη της Λάρισας συγκρότησαν εθελοντικές ομάδες, που βρέθηκαν σε όσες γειτονιές αντιμετώπιζαν προβλήματα, βοηθώντας οικογένειες να σώσουν το βιος τους, με όσα μέσα είχαν στη διάθεσή τους και με κάθε τρόπο: Καθαρίζοντας φρεάτια και σπίτια, γεμίζοντας σακιά με άμμο για να «οχυρωθούν» σπίτια και καταστήματα απέναντι στα ορμητικά νερά και τα φερτά υλικά, μεταφέροντας ηλικιωμένους.

Στην ανάπαυλα, ανέλαβαν τη διανομή νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης σε όσους το είχαν ανάγκη, αλλά και στους δημοτικούς υπαλλήλους, που στο έλεος των ελλείψεων έμεναν εξαντλημένοι για ατέλειωτες ώρες στο καθήκον.

Ταυτόχρονα στελέχη του Κόμματος, εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» βρίσκονταν μέρα νύχτα στους δρόμους της πόλης, πιέζοντας τον κρατικό μηχανισμό για μέτρα και άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν δύσκολες καταστάσεις όπως ο απεγκλωβισμός ατόμων, η εύρεση ξενοδοχείων, η εκκένωση επιχειρήσεων, αλλά και πολλές φορές δίνοντας και οδηγίες για το πώς θα στηθούν αναχώματα, θα τοποθετηθούν σωστά σακιά.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι δημοτικοί παράγοντες απευθύνονται στα στελέχη του ΚΚΕ που δίνουν μάχη δίπλα στους πληγέντες, ζητώντας πληροφορίες για τα όρια των πλημμυρισμένων δρόμων, προκειμένου να στείλουν το …περιβόητο «112».Στην Καρδίτσα, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, τις κρίσιμες ώρες μπήκαν μπροστά για να απεγκλωβιστούν άνθρωποι από τα πλημμυρισμένα χωριά με βάρκες στον Κοσκινά και στην Μαραθέα, όπως καταγράψαμε στο ρεπορτάζ στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» και στο «902.gr». Η μάχη της αλληλεγγύης συνεχίζεται με βοήθεια στους κατοίκους να καθαρίσουν τα σπίτια τους, να μην μείνει κανένας μόνος στα ζητήματα της στέγασης, της σίτισης, της ιατρικής περίθαλψης.

Κραυγή αγωνίας για το Κέντρο Υγείας Παλαμά

Στο φόντο αυτό, μεγαλώνει η ανησυχία των κατοίκων για τους πολλαπλούς υγειονομικούς κινδύνους.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι μεγάλοι, το ίδιο και για την περίθαλψη μεγάλου μέρους του πληθυσμού τόσο σε «τρέχουσα» όσο και επείγουσα βάση.

Οι κίνδυνοι σχετίζονται με τη μη δυνατότητα των ατόμων να έχουν πόσιμο νερό, φαγητό, ηλεκτρισμό, θέρμανση, ένα ψυγείο για να αποθηκεύουν τρόφιμα, σχετίζονται με γενικότερες περιβαλλοντικές αλλαγές, με τη μη δυνατότητα αντιμετώπισης οξέων (υποθερμία, αφυδάτωση, πνευμονίες, δηλητηριάσεις, τραυματισμοί κ.λπ.) αλλά και χρόνιων προβλημάτων υγείας λόγω αδυναμίας μετακίνησής τους και μη χορήγησης της αναγκαίας αγωγής.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Παλαμά, που έχει υποστεί ολική καταστροφή και στεγάζεται πλέον στο κλειστό γυμναστήριο, για το οποίο παρέμβαση έχει κάνει και η ΟΕΝΓΕ. Στον ίδιο ενιαίο χώρο μάλιστα που στεγάζεται, έχουν μεταφερθεί και φιλοξενούνται περίπου 75 πλημμυροπαθείς που δεν έχουν πού να μείνουν.

Σε αυτήν την άθλια και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση, οι υγειονομικοί καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς κανένα ιατρικό εφόδιο. Δεν διαθέτουν εξεταστήριο, καθώς οι κινητές μονάδες που έχουν εγκατασταθεί εκεί είναι ανεπαρκείς. Σε άλλο σημείο του Παλαμά μεταφέρθηκαν χτες 4 κοντέινερ από κάποια δομή προσφύγων και μεταναστών, τα οποία εγκαταστάθηκαν σε ακατάλληλο χώρο στο πεζοδρόμιο και χωρίς κανέναν εξοπλισμό.

Συγκλονιστικό το κύμα συμπαράστασης από σωματεία και φορείς

Παράλληλα με τις συγκεντρώσεις και τις παραστάσεις διαμαρτυρίας για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, χωρίς λεπτό συνεχίζεται και η οργάνωση της αλληλεγγύης.

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή και με τα σωματεία της πόλης καθημερινά φορτώνει και παραδίδει είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται από τον λαό της περιοχής, μετά τα καλέσματα συνδικάτων και μαζικών φορέων. Η συμμετοχή είναι ήδη τεράστια, με εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές να επισκέπτονται τα γραφεία των σωματείων και ανιδιοτελώς να προσφέρουν ό,τι μπορούν. Γνώριμη είναι πια η εικόνα με «αλυσίδες» ανθρώπων να ξεφορτώνουν τα εκατοντάδες είδη πρώτης ανάγκης ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους.

Μάλιστα, μέλη των συνδικάτων επισκέπτονται πλημμυρισμένα σπίτια και κάνουν απαντλήσεις νερών, μαζεύουν τις λάσπες.

Ξημερώματα Κυριακής αναχώρησε αποστολή συνδικάτων από την Αθήνα για τον Παλαμά της Καρδίτσας, για να ριχτούν στη μάχη του καθαρισμού και της αποκατάστασης σπιτιών μαζί με τους πληγέντες κατοίκους.

Οπως έλεγαν οι κάτοικοι της περιοχής που ακόμα μαζεύουν τα κομμάτια τους, «πρόκειται για τη μοναδική μέχρι σήμερα οργανωμένη ενέργεια που έχει γίνει, καθώς το κράτος …λείπει».

Οι εικόνες που καταγράφηκαν κατά την άφιξη των αντιπροσωπειών των σωματείων ήταν συγκλονιστικές, αποτυπώνοντας τη δύναμη του οργανωμένου εργατικού κινήματος, που σε τέτοιες δύσκολες στιγμές μετατρέπεται σε «εκατοντάδες χιλιάδες απλωμένα χέρια» προς τον λαό που δοκιμάζεται, δίνοντας βοήθεια, βαθιές ανάσες για να σταθεί στα πόδια του, για να παλέψει για τη ζωή του.

Δείτε ακόμα...