Άγκυρα: Ενέργεια και οι εξελίξεις στην Ουκρανία στο επίκεντρο Ερντογάν – Σολτς

Συνάντηση Προέδρου Τουρκίας Ρ.Τ Ερντογάν και Ο. Σόλτς, Καγκελάριου της Γερμανίας / 14-03-2022
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση Προέδρου Τουρκίας Ρ.Τ Ερντογάν και Ο. Σόλτς, Καγκελάριου της Γερμανίας / 14-03-2022 / Πηγή: TWITTER

Η ενέργεια και οι εξελίξεις στην Ουκρανία ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.

«Οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή αποδεικνύουν πως η Τουρκία παίζει ρόλο-κλειδί κυρίως στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς αναγνωρίζοντας σημαντικό ρόλο στην Άγκυρα επισημαίνοντας την επιλογή της ΕΕ και της Γερμανίας για απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες αναζητώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας. 

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «η Γερμανία είναι ένας σημαντικός εταίρος όσον αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές», είπε, προσθέτοντας ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο έφτασε τα 38 δισ. δολάρια το 2020 και πως «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτά τα 50 δισ. δολάρια».

Για την Ουκρανία, ο Ολαφ Σολτς δήλωσε πως «ο πρόεδρος Ερντογάν και εγώ συμφωνούμε απόλυτα ότι η βίαιη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να καταδικαστεί και ότι θέλουμε να δούμε μια κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό». Ο Ταγίπ Ερντογάν επικέντρωσε στο ρόλο διαμεσολαβητή που διεκδικεί η Τουρκία λέγοντας πως «χρειάζεται να επιταχύνουμε τις διπλωματικές προσπάθειες. Η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει κοντά και τα δύο μέρη». 

Φαίνεται πως η Γερμανία αναγνωρίζει και αυτό το ρόλο του διαμεσολαβητή στην Τουρκία με τον Ολαφ Σολτς να αναφέρει πως «εκφράζω την ικανοποίησή μου για τις επαφές σας με τον πρόεδρο του Ισραήλ» και έκανε αναφορά στα ελληνοτουρκικά λέγοντα πως «και με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη είχατε θετικές επαφές. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή την πορεία». Η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι προφανώς μεταξύ εκείνων που προωθούν σενάρια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική μεσόγειο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τ. Ερντογάν σε ερώτηση αν η Τουρκία θα συνεχίσει να αγοράζει όπλα από τη Ρωσία δεν το απέκλεισε λέγοντας ότι «οι συνθήκες θα δείξουν τι θα φέρουν και τι θα πάρουν». 

Δείτε ακόμα...