Άγκυρα: Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μπουν στο ΝΑΤΟ

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα πως η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν κάνει πρόοδο σε ό,τι αφορά την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται να κάνουν ακόμη περισσότερα για να ικανοποιήσουν την απαίτηση της Άγκυρας να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία.

«Οι δύο χώρες έκαναν κάποια βήματα, τα αναγνωρίζουμε. Όμως δεν έχει γίνει κανένα βήμα όσον αφορά τα αιτήματα για εκδόσεις υπόπτων και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της τρομοκρατίας», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους στη διάρκεια συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Ο Τσαβούσογλου επαίνεσε ωστόσο τη νέα κυβέρνηση της Σουηδίας γι’ αυτό που αποκάλεσε «περισσότερο αποφασιστική, σκληρή στάση απέναντι στην τρομοκρατία».

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα από το Βουκουρέστι, ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ είχε δηλώσει πως η χώρα του και η Φινλανδία έχουν σημειώσει πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας με την Τουρκία.

«Είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση χθες (…) και αισθάνομαι έπειτα απ’ αυτή τη συνάντηση πως υπάρχει πρόοδος. Προχωρούμε μπροστά», δήλωσε ο σουηδός υπουργός κατά την άφιξή του για τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Δείτε ακόμα...