Αγώνας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας

Φεβρουάριος 2021. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του νέου κορονοϊού, η ανθρωπότητα παρατηρεί την -με ακόμη γοργούς ρυθμούς- εξάπλωση της πανδημίας, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως να ξεπερνούν τα 105 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι να προσεγγίζουν τα 2,3 εκατ.

Η χώρα μας πρόσφατα βγήκε από ένα πολύ δύσκολο 2ο κύμα (περίοδος Οκτωβρίου – Νοεμβρίου), κατά το οποίο σύσσωμος ο υγειονομικός κόσμος βροντοφώναξε τις ανάγκες για μόνιμες και μαζικές προσλήψεις, επάρκεια μέσων προστασίας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και αξιοποίηση όλων των επιστημονικών δυνατοτήτων της εποχής μας, έτσι ώστε να μη χαθεί ούτε μια ζωή που μπορεί να σωθεί. Η απάντηση της κυβέρνησης πέρα από τις ελάχιστες προσλήψεις -σταγόνα στον ωκεανό των προ πανδημίας αναγκών και οργανογραμμάτων- ήταν να προτάξει εμφατικά την ανάγκη για «λίγη υπομονή ακόμη», μέχρι να έρθει το εμβόλιο και να λύσει όλα τα προβλήματα ως από μηχανής θεός. Μάλιστα στις γνωστές επίσημες απογευματινές ενημερώσεις διαβεβαίωνε για ταχύτατα προγράμματα εμβολιασμών που γρήγορα θα κάλυπταν το πλάνο της χώρας, αγνοώντας τις ερωτήσεις της ΟΕΝΓΕ για το ποια ανύπαρκτη πρωτοβάθμια Υγεία θα διενεργήσει αυτό το τεράστιο έργο ή για το πόσο εύκολα θα προμηθευτεί η Ελλάδα τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων από τη στιγμή που αυτό είναι ένα καπιταλιστικό εμπόρευμα που υπόκειται στους ίδιους νόμους της καπιταλιστικής παραγωγής και κερδοφορίας, όπως όλα τα υπόλοιπα εμπορεύματα σήμερα.

Ποια είναι η κατάσταση λοιπόν σήμερα όσον αφορά τον εμβολιασμό τόσο της χώρας μας όσο και παγκοσμίως; Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, πρόσφατα αναφέρθηκε ξανά στον «εθνικισμό των εμβολίων» και στην «τεχνητή έλλειψη» εμβολίων που, όπως είπε, εγείρει μεγάλα εμπόδια στην επίτευξη του παγκόσμιου εμβολιασμού στην κλίμακα που απαιτείται, για να έρθει το τέλος της πανδημίας του νέου κορονοϊού: «Παρ’ όλο τον αυξανόμενο αριθμό επιλογών ως προς τον εμβολιασμό, οι τρέχουσες παραγωγικές δυνατότητες καλύπτουν μόνο πολύ μικρό μέρος της παγκόσμιας ζήτησης», είπε, συμπληρώνοντας πως «το να αφήνεται η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού χωρίς εμβόλιο όχι μόνο θα διαιωνίσει χωρίς να χρειάζεται την αρρώστια, τους θανάτους, την οδύνη των συνεχιζόμενων λοκντάουν, αλλά θα συμβάλει να εμφανιστούν κι άλλα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού».

Η πραγματικότητα και η επιστημονική ιατρική γνώση επιβεβαιώνουν την παραπάνω θέση, με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων, όπως η βρετανική ή η E484K, που έχει παρατηρηθεί στο νοτιοαφρικανικό και βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος. Ήδη φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται πάνω σε νέας γενιάς εμβόλια που θα είναι πιο αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις. Εάν όμως αυτά δεν παραχθούν μαζικά και υποταγμένα στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, ποτέ δεν θα επιτευχθεί το τείχος ανοσίας του πληθυσμού που χρειάζεται και ο κορονοϊός θα προλαβαίνει να μεταλλάσσεται πριν η κάθε χώρα φτάσει το ποσοστό που απαιτείται για να τον κρατήσει μακριά από τις ανθρώπινες κοινωνίες, όπως επιτυχώς συμβαίνει με άλλους ιούς.

Κινητοποιήσεις υγειονομικών Νοσοκομείου Ευαγγελισμός 2013
Φώτο αρχείου / Κινητοποιήσεις υγειονομικών Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» / Πηγή: Eurokinissi

Ταυτόχρονα η εταιρεία «Pfizer» ενδεικτικά, την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αναμένει περίπου 15 δισ. δολάρια σε πωλήσεις φέτος μόνο από το εμβόλιο που ανέπτυξε με τη γερμανική «BioNTech» και συνολικά έσοδα μεταξύ 59,4 και 61,4 δισ. δολαρίων για το 2021 από τα υπόλοιπα φαρμακευτικά προϊόντα της. Τα νούμερα αυτά είναι ένα μικρό κομμάτι -όσο παράξενο και αν αυτό ακούγεται- της συνολικής αξίας του κλάδου, η οποία ανέρχεται στα 5 τρις σύμφωνα με στοιχεία του μακρινού 2017. Είναι αυτά ακριβώς τα διαχρονικά κέρδη των μονοπωλίων που συνθλίβουν τις λαϊκές ανάγκες και φρενάρουν τις παραγωγικές δυνατότητες του 21ου αιώνα που στην κυριολεξία θα μπορούσαν να σώζουν ζωές.

Δικαιώνεται λοιπόν ο αγώνας της ΟΕΝΓΕ και των μαχόμενων υγειονομικών, που από την αρχή παλεύουν ενάντια στη σάπια και νοσηρή αυτή λογική της εμπορευματοποίησης της Υγείας με σωστά αιτήματα και με μόνο κριτήριο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό τον αγώνα προσπαθεί να φιμώσει η κυβέρνηση, με κλήσεις σε απολογία αγωνιστών συναδέλφων. Να είναι σίγουροι ότι το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας γεμίζουν αποφασιστικότητα για να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη ζωή, για τα δικαιώματά μας.

Κλείνοντας, αρκεί να σκεφτεί κανείς το εξής: Χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο ενσωματώνουν γνώση και μελέτη πολλών ετών στην έρευνα για το εμβόλιο ενάντια στον κορονοϊό. Χιλιάδες ακόμα εργαζόμενοι απασχολούνται στην παρασκευή και τη διανομή του, από τις πρώτες ύλες μέχρι τη μεταφορά του στα εμβολιαστικά κέντρα. Χιλιάδες γιατροί, ασθενείς, εθελοντές συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές για να πιστοποιηθούν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Πού καταλήγουν όμως η εργασία και η συνεισφορά όλων αυτών στην παρασκευή ενός τόσο μεγάλου επιτεύγματος της επιστήμης; Στην πατέντα, που «σφραγίζει» την καπιταλιστική ιδιοκτησία στο προϊόν της εργασίας και της σκέψης εκατομμυρίων επιστημόνων και εργαζομένων. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται και η ουσία της πάλης των σύγχρονων εργατών:

Η αποδέσμευση του προϊόντος της ανθρώπινης χειρωνακτικής και πνευματικής εργασίας από την ατομική καπιταλιστική ιδιοκτησία και η υπόταξη της παραγωγής μόνο στην ικανοποίηση του λαϊκού συμφέροντος, είναι ικανή να συντρίψει όχι μόνο οποιονδήποτε κορονοϊό, αλλά και να εκτοξεύσει την ποιότητα ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Tάσος Παπαγιώργος
ειδικευόμενος γιατρός Παθολογίας στον «Ευαγγελισμό»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...