Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου – Αμπελώνα – Δαμασίου – Αργυροπουλίου – Λυγαριάς: Απαιτούνε άμεση στελέχωση του οργανισμού του ΕΛΓΑ

Παλιότερη κινητοποίηση αγροτικών συλλόγων Λάρισας
Φώτο Αρχείου / Παλιότερη κινητοποίηση αγροτικών συλλόγων Λάρισας

Τον κυβερνητικό εμπαιγμό στην πλάτη των αγροτών που άκουγαν υπουργικές δεσμεύσεις και τα μεγάλα λόγια της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ για προσλήψεις γεωπονικού προσωπικού, ώστε να γίνουν άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις μετά τις πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές (παγετοί, ανεμοθύελλες, καύσωνες, χαλαζοπτώσεις), που διέλυσαν το σύνολο των αγροτικών παράγωγων στον Δήμο Τυρνάβου καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου – Λυγαριάς. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι απαιτούνε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση την άμεση στελέχωση του οργανισμού του ΕΛΓΑ.

«Το προσωπικό (συμβασιούχοι) όμως που έδωσε εντολή η κυβέρνηση να προσληφθεί δεν φτάνει πουθενά για πουθενά, αφού μιλάμε για δυναμικές καλλιέργειες που θέλουν επιπλέον χρόνο για να εκτιμηθούν από χωράφι σε χωράφι. Οι υπάρχοντες γεωπόνοι-εκτιμητές όσες φιλότιμες και κοπιαστικές προσπάθειες και να κάνουν είναι σχεδόν αδύνατο να ανταποκριθούν στις αγροτικές εκτάσεις του Δήμου Τυρνάβου, διότι μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα. Οι γεωπόνοι στις πόλεις και στα χωριά του δήμου μας ξεκάθαρα δεν επαρκούν και όλο αυτό έχει ως συνέπεια συνάδελφοι μας να έχουν εντάσεις μεταξύ τους για το ποιανού η ζημιά θα εκτιμηθεί μιας και πολλοί είναι στη διαδικασία της συγκομιδής του ποσοστού της καλλιέργειας που κατάφερε να διασωθεί» σημειώνουν οι Σύλλογοι.

Και προσθέτουν: «Το πρόβλημα όμως, κύριοι της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης του ΕΛΓΑ θα οξυνθεί, διότι έφτασε ο τρύγος των σταφυλιών στον Τύρναβο, στον οποίο βρίσκεται πάνω από το ένα τρίτο των οινοποιήσιμων σταφυλιών πανελλαδικά. Στον οποίο τρύγο υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες παράδοσης στα οινοποιεία της περιοχής, ώστε να διασφαλίζουν την ποιότητα (γεύσεις, αρώματα) των προϊόντων τους. Με το να αφήσουν οι παραγωγοί, σύμφωνα με τον κανονισμό, μέρος της παραγωγής χωρίς να το συλλέξουν δεν δίνεται λύση και θα φέρει μεγάλες αδικίες εις βάρος τους, μιας και υπάρχει ο κίνδυνος καταστροφής από άγρια ζώα και ο ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος κλοπής μιας και τα αγροτικά προϊόντα λόγω των ζημιών είναι δυσεύρετα.

Ως Αγροτικοί Σύλλογοι απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση την άμεση στελέχωση του οργανισμού του ΕΛΓΑ με μόνιμο γεωπονικό προσωπικό το οποίο θα επαρκεί και θα καλύπτει τις ανάγκες των αγροτών, οι οποίοι πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν και την κλιματική αλλαγή».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...