Αιγαίο: Σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής βρίσκεται Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ

Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου
Φώτο Αρχείου / Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου / Πηγή: hcg

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής βρίσκονται τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ) στο Αιγαίο. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα κινητικότητα στα τουρκικά παράλια με συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων – μεταναστών που επιδιώκουν να επιβιβαστούν σε λέμβους με προορισμό το πλησιέστερο ελληνικό νησί.

Πηγές αναφέρουν πως από τη στιγμή που δεν καθίσταται δυνατό να γίνουν τακτικές μεταθέσεις ούτε φυσικά έγιναν το 2021 εκφράζονται φόβοι από τους Λιμενικούς πως είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθεί η διάταξη του ΠΔ Μεταθέσεων για έκτακτα συμβούλια μεταθέσεων ύστερα από την σύγκλιση του Σ.Ε.Σ (Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ) .

Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη που έχει καταγγείλει πολλές φορές η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (ΠΟΛ) προβλέπονται έκτακτες μεταθέσεις στελεχών χωρίς να υπολογίζονται τα μόρια αλλά και τα αντικειμενικά κριτήρια.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. παρακολουθούν και αξιολογούν διαρκώς την κατάσταση στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας και εφόσον τεθεί ζήτημα θα αποφασιστεί ενίσχυση των δυνάμεων.

Σημειώνεται πως το πρώτο 10μηνο του 2021 καταγράφηκαν 152 περιστατικά εισόδου με την άφιξη συνολικά 3.338 υπηκόων τρίτων χωρών. Επίσης έγιναν το ίδιο χρονικό διάστημα 26 περιστατικά  έρευνας και διάσωση με συνολικά 1.221 διασωθέντες. Ακόμη έγιναν και 564 περιστατικά έγκαιρων εντοπισμών με περίπου 18.000 υπηκόους τρίτων χωρών.

Με πληροφορίες από politischios.gr και ot.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...