Αιγαίο: Τουλάχιστον 15 νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο στη Λέσβο – Επιχείρηση διάσωσης και στα Κύθηρα

Σε υγρό «τάφο» κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη φτώχεια και την εξαθλίωση μετατράπηκε για ακόμη μια φορά το Αιγαίο.

Τουλάχιστον 15 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα, ανατολικά της Λέσβου, μετά τη βύθιση λέμβου. Πρόκειται για γυναίκες οι σοροί των οποίων μεταφέρονται στο νεκροτομείο.

Μέχρι στιγμής διασώθηκαν εννιά γυναίκες, ενώ τρεις άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε βραχώδη, απόκρημνη περιοχή. Οι εννέα διασωθείσες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στη λέμβο επέβαιναν περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες.

Οι έρευνες των λιμενικών αρχών εκτείνονται στην ευρύτερη χερσαία περιοχή, καθώς θεωρείται πως ορισμένοι μετανάστες βρίσκονται στη ξηρά. Στην περιοχή υπάρχουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης έως 7 μποφόρ. Επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης στελέχη του Λιμενικού, του Ελληνικού Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Στα Κύθηρα

Πηγή: Associated Press

Τουλάχιστον 80 μετανάστες διασώθηκαν μέχρι στιγμής, μετά την πρόσκρουση και ημιβύθιση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων.

Όπως έγινε γνωστό οι 95 μετανάστες επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος το οποίο προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε, με αποτέλεσμα, όλοι οι μετανάστες  – όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες – να είναι στη θάλασσα.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 8 με 10 μποφόρ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...