Ο νέος γύρος των συναντήσεων για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για μέτρα σε στρατιωτικό επίπεδο που αποσκοπούν – υποτίθεται – στην ύφεση, προκειμένου να θωρακιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή και να «τρέξουν» μπίζνες.
Η συνάντηση έγινε στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας της Τουρκίας.
Οι αντιπροσωπείες αποτελούνταν από πρέσβεις, υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και άλλους αξιωματούχους και από τις δύο πλευρές. Επικεφαλής της ελληνικής ήταν ο πρέσβης Θεοχ. Λαλάκος, ενώ της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι.
Κατά πάγια τακτική, οι επίσημες ανακοινώσεις ήταν φειδωλές, του τύπου: «Τα δύο μέρη έκαναν ανασκόπηση των προγραμματισμένων για το 2024 ΜΟΕ και συζήτησαν την υλοποίηση των αμοιβαία συμφωνημένων δραστηριοτήτων ΜΟΕ για το 2025. Η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα». Επίσης «η συνάντηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα».
Ωστόσο, άλλα γίνονται επί του πεδίου. Η τουρκική κυβέρνηση επέλεξε τη χτεσινή μέρα για να στείλει το μήνυμά της, κάνοντας την πρώτη της για το 2024 παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στο νοτιοανατολικό από ένα «κατασκοπευτικό» CN-235 σπου πετά υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ.
Έως σήμερα δεν είχε σημειωθεί άλλη παραβίαση το 2024, όμως -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ- το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου τουρκικά αεροσκάφη έχουν προχωρήσει σε 185 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, αρνούμενα να καταθέσουν σχέδια πτήσης στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, μη αναγνωρίζοντας τη δικαιοδοσία τους σε μεγάλα τμήματα του πελάγους, διεκδικώντας διχοτόμηση και συνδιαχείριση.
Επίσης, το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου φέτος το Πολεμικό Ναυτικό και η Ακτοφυλακή της Τουρκίας προχώρησαν σε 1.918 παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων σημειώνοντας πολύ μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με τις 1.642 παραβιάσεις το 2023 και τις 1.581 το 2022.