Εν μέσω ισραηλινών εκβιασμών για επανέναρξη του πολέμου στη Γάζα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κάιρο η έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου, όπου παρουσιάστηκε ένα αιγυπτιακό κόστους 53 δισ. δολαρίων, για την ανάπλαση της Λωρίδας της Γάζας σε βάθος πενταετίας, δίχως εκτοπισμό και ολοκλήρωση της εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων που ξεκίνησε με τον πόλεμο του Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023.
Το σχέδιο που περιέχει πολλές ασάφειες και αοριστίες, προβλέπει την «προσωρινή» διακυβέρνηση της Γάζας από αραβικές και άλλες δυνάμεις με την παρουσία ξένων «ειρηνευτικών» δυνάμεων ως το 2030. Προβλέπεται κατά πληροφορίες και η περιθωριοποίηση της Χαμάς και διακυβέρνηση της περιοχής από μία «Κυβερνητική Αποστολή Βοήθειας» για μία περίοδο αδιευκρίνιστης διάρκειας στην οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν αξιωματούχοι από χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την ΕΕ κ.α. δυνάμεις. Δεν υπάρχει σαφής αναφορά για κάποιο ρόλο εξουσίας στην περιοχή από την Παλαιστινιακή Αρχή ή σε μεταβατική κυβέρνηση Παλαιστινίων τεχνοκρατών και προσωπικοτήτων. Αντίθετα προτείνει ρόλο σε διεθνείς ΜΚΟ, ακαδημαϊκούς ή άλλες προσωπικότητες.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση και την προσωρινή μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων αμάχων, προβλέπεται να επιλεγούν επτά τοποθεσίες όπου θα φιλοξενηθούν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άτομα σε προκατασκευασμένα σπίτια, το καθένα εκ των οποίων μπορεί να στεγάσει έξι ενοίκους, κατά μέσο όρο. Προβλέπεται επίσης να επιδιορθωθούν 60.000 κατοικίες που έχουν υποστεί ζημίες και μπορούν να φιλοξενήσουν 360.000 ανθρώπους.
Πληροφορίες των πρακτορείων ΑΡ και Reuters ανέφεραν πως προβλέπεται η ανάπτυξη μίας «Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης» με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα αναλάβει την παροχή «υπηρεσιών ασφαλείας» μέχρι να συγκροτηθεί μία «τοπική» αστυνομική δύναμη, την εκπαίδευση της οποίας προτείνεται να αναλάβουν Ιορδανία και Αίγυπτος.
Στο σχέδιο παρουσιάζεται μελλοντική σταδιακή ανοικοδόμηση της περιοχής υπό την προϋπόθεση «βιώσιμης εκεχειρίας» στην οποία προβλέπεται η κατασκευή ενός αεροδρομίου και δύο λιμανιών (ένα για αλιεία και ένα για εμπορικά πλοία), μεγάλα πάρκα και χώροι πρασίνου, μεγάλοι οικισμοί, βιομηχανικές ζώνες, αγροτικές περιοχές με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων γεωργικών καλλιεργειών, δημιουργία εγκαταστάσεων για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών (tech hub), σχέδια παράκτιας τουριστικής ανάπτυξης (συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων), κ.α.
Προτείνεται επίσης η άμεση έναρξη απομάκρυνσης βομβών και πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί και 50 τόνων μπάζων μέρος των οποίων σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί για επέκταση παράκτιων περιοχών της Γάζας ή τη δημιουργία λιμανιών. Προβλέπεται η ενεργειακή «αυτονομία» της Γάζας μέσω της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Στο φόντο αυτού του σχεδίου, οι πρώτες αντιδράσεις τουλάχιστον από τη μεριά της Χαμάς ήταν αρνητικές. Ο Αμπού Ζούχρι μιλώντας χτες στο πρακτορείο Reuters απέρριψε κάθε προσπάθεια επιβολής σχεδίων «από εξωτερικές δυνάμεις» ή συγκρότησης μη παλαιστινιακής κυβέρνησης ή ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας. Τόνισε πως οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να είναι εκείνοι που θα έχουν λόγο για το πώς και ποιοι θα κυβερνήσουν την περιοχή.
Αντίθετα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς το επιδοκίμασε και κάλεσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίξει τις προσπάθειες αυτές, παρότι ένα μήνα πριν είχε απαιτήσει το βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων χάριν ανοικοδόμησης και μετατροπής της περιοχής σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
Ο Αμπάς ανακοίνωσε τη θέσπιση της νέας θέσης του αντιπροέδρου του Κράτους της Παλαιστίνης και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και διαβεβαίωσε πως θα προβεί στα απαιτούμενες νομικές κινήσεις. Διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμος για τη διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών το 2026 υπό τον όρο κατάλληλων συνθηκών σε Γάζα, Δυτική Όθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ.