Αίγυπτος: Χρειάζεται να γίνει ακόμη «περισσότερη δουλειά» για να αποκατασταθούν κανονικές σχέσεις με την Τουρκία

O Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι / Πηγή: Eurokinissi

«Η Αίγυπτος είναι πρόθυμη για την αποκατάσταση κανονικών σχέσεων με την ‘Αγκυρα, αλλά χρειάζεται να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά», τόνισε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι μιλώντας στο Μπλούμπεργκ, λίγες ώρες μετά τον 2ο γύρο τουρκο – αιγυπτιακών διαβουλεύσεων που επικεντρώθηκε σε διαφωνίες των δύο πλευρών, ώστε να «διευκολυνθεί η ομαλοποίηση» των σχέσεων, όπως ανέφερε επίσημη ανακοίνωση της Άγκυρας.

Ο Σούκρι διευκρίνισε ασφαλώς ότι «όταν η Αίγυπτος θα είναι ικανοποιημένη ότι εκκρεμή ζητήματα θα έχουν επιλυθεί, τότε η πόρτα θα είναι ανοιχτή για περαιτέρω πρόοδο». Εξηγώντας ότι η εξέλιξη στις σχέσεις Άγκυρας – Καϊρου επηρεάζεται και από τα δεδομένα που αλλάζουν συνολικότερα, πχ. με τη νέα κατάσταση στην Κεντρική Ασία, ο Σούκρι μίλησε για «μετασχηματισμό με χαρακτηριστικά και μεγέθη που αναμφισβήτητα θα έχει επιπτώσεις σε όλη την περιοχή».

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ αποσύρονται από την περιοχή, είπε ότι ως υπερδύναμη οι ΗΠΑ έχουν «πολλά συμφέροντα» και «βαθιές σχέσεις» και «δεν αποσυνδέονται» από αυτή. Είπε ότι συνολικά η περιοχή που εκτείνεται μέχρι και τη Μέση Ανατολή «διέρχεται μια πολύ ταραγμένη και ασταθή κατάσταση που δε συνεισφέρει στην επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας» και υποστήριξε ότι είναι προς όφελος των χωρών της περιοχής η ανάπτυξη της μεταξύ τους επικοινωνίας και κατανόησης, καταλήγοντας ότι «οι συγκρούσεις έχουν εξαντλήσει την περιοχή…»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...