Αίγυπτος: Ετοιμάζει αγορά μαχητικών Rafale αξίας 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Γαλλία

Μακρόν - Σίσι

Η Αίγυπτος έχει υπογράψει σύμβαση με τη Γαλλία για την αγορά 30 μαχητικών Rafale σε μια συμφωνία που η ερευνητική ιστοσελίδα Disclose εκτιμά ότι αξίζει 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου αποκάλυψε τη συμφωνία σε δήλωση νωρίς την Τρίτη.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουήλ Μακρόν, είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο ότι δεν θα εξαρτήσει την πώληση όπλων στην Αίγυπτο από τη δέσμευση για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επειδή δεν ήθελε να αποδυναμώσει την ικανότητα του Καΐρου να αντιμετωπίσει τη βία στην περιοχή.

Το υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου δήλωσε ότι η συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί μέσω δανείου που θα αποπληρωθεί σε τουλάχιστον 10 χρόνια, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την αξία της συμφωνίας ή άλλες πληροφορίες.

Επικαλούμενος εμπιστευτικά έγγραφα, η Disclose είπε ότι είχε συναφθεί συμφωνία στα τέλη Απριλίου και θα μπορούσε να σφραγιστεί την Τρίτη όταν αιγυπτιακή αντιπροσωπεία φτάνει στο Παρίσι.

Αυτή η συμφωνία θα αποτελέσει μια ακόμη ώθηση για το μαχητικά αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν από το Dassault μετά την ολοκλήρωση συμφωνίας 3,01 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο για την πώληση 18 αεριωθούμενων Rafales στην Ελλάδα.

Το Κατάρ και η Ινδία έχουν επίσης υπογράψει συμφωνίες με τη Γαλλία, μετατρέποντας την κατασκευή αεροπλάνων σε μια από τις κύριες επιτυχίες της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιγυπτιακή συμφωνία καλύπτει συμβάσεις για τον κατασκευαστή πυραύλων MBDA και τον πάροχο εξοπλισμού Safran Electronics & Defense, αξίας 241 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Γαλλία ήταν ο κύριος προμηθευτής όπλων στην Αίγυπτο μεταξύ 2013-2017, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης 24 πολεμικών αεροπλάνων με δυνατότητα 12 ακόμη.

«Υπογράφοντας ένα συμβόλαιο για τα όπλα με την κυβέρνηση του [Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φάτα el-] Σίσι, ενώ η τελευταία προεδρεύει της χειρότερης καταστολής των δεκαετιών στην Αίγυπτο, της εξάλειψης της κοινότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και διαπράττει εξαιρετικά σοβαρές παραβιάσεις με το πρόσχημα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η Γαλλία ενθαρρύνει αυτήν την αδίστακτη καταστολή», δήλωσε ο Jeannerod, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τη Γαλλία.

Η Disclose δήλωσε ότι η χρηματοδότηση για τη συμφωνία θα είναι έως και 85% εγγυημένη από το γαλλικό κράτος με τις BNP Paribas SA, Credit Agricole, Societe Generale και CIC, οι οποίες χρηματοδότησαν και την αρχική συμφωνία.

Ανησυχώντας από το πολιτικό κενό στη Λιβύη, την αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή και την απειλή από ένοπλες ομάδες στην Αίγυπτο, και οι δύο χώρες έχουν καλλιεργήσει στενότερους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς από την άνοδο του el-Sisi στην εξουσία. Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν τον Μακρόν ότι παραβλέπει τα όσα κατααγγέλουν για τις παραβιάσεις των ελευθεριών από την κυβέρνηση του Ελ Σίσι.

Πηγή: aljazeera.com

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...